Relaxarea la malul apei este mai importantă decât crezi! Iată tot ce trebuie să știi despre „Blue Mind”!

De ce ne simțim cel mai bine lângă mare, râuri, lacuri și piscine?

Foto: Shutterstock

Termenul „blue mind”se referă la starea ușor meditativă pe care o ai când ești lângă sau în apă, când ești una cu mișcarea mângâietoare a valurilor. Cercetările arată că petrecerea timpului în apropierea apei este esențială pentru a obține un tip de calm echilibrat – deci există un motiv științific pentru care tânjim mereu după plajă. Petrecerea timpului în apă ne liniștește.

După două decenii de cercetări, biologul marin Wallace J. Nichols a scris o carte despre acest fenomen. Intitulată „Blue Mind”, aceasta a devenit rapid un bestseller în SUA, și ne aduce dovezi științifice ale faptului că apropierea de apă ne poate îmbunătăți sănătatea mentală și fericirea. Biologul, în acord cu colegii săi de știință, recomandă cu tărie ca toată lumea să obțină mai des o minte albastră (adică „blue mind”) – în special cei care duc o viață epuizantă din punctul de vedere mental și fizic.

​Cum acționează fenomenul „blue mind”?

Foto: Unsplash

Reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește starea generală de bine, crește sentimentul de fericire și aduce beneficii sistemului respirator și cardiovascular. Din ce în ce mai multe terapii acvatice sunt oferite persoanelor cu dependențe severe, tulburări de anxietate și există tot mai multe dovezi că acestea sunt eficiente și pentru cei care suferă de autism.

Faptul de a fi în apropierea apei poate spori creativitatea și poate îmbunătăți comunicarea .

Cercetările efectuate de biologul marin au arătat, de asemenea, că vederea și atingerea apei pot inunda creierul cu hormoni care ne fac să ne simțim bine, cum ar fi dopamina, serotonina și oxitocina. Atmosfera plajei, a oceanului sau a apei în mișcare conține niveluri ridicate de ioni încărcați negativ, care determină creierul să elibereze hormoni care stimulează starea de bine și reduc nivelul de cortizol, hormonul stresului.

Puterea culorii albastre

Foto: Shutterstock

De ce asociem acest fenomen cu nuanța albastră?

Creierul favorizează albastrul față de toate culorile și este culoarea care are cel mai mare impact asupra sănătății mentale. Dovada perfectă este faptul că, în Japonia, după ce au iluminat mai multe gări în albastru, rata sinuciderilor a scăzut, la fel cum în Marea Britanie, utilizarea culorii albastre pentru a marca marginea peroanelor a avut rezultate similare. Așadar, chiar și o imagine cu o scenă acvatică în casele noastre sau la locul de muncă, sau o fotografie cu o amintire de la malul mării, o fântână sau un acvariu pe biroul nostru, poate transmite sentimente pozitive similare organismului nostru.


AMI MÉG ÉRDEKELHET