O plimbare cu adevărat înfiorătoare – grădina botanică a plantelor otrăvitoare din Anglia!

Într-o parte izolată a grădinii botanice engleze Alnwick Garden au fost cultivate plante care sunt periculoase pentru organismul uman.

Fondată în 2005, Poison Garden găzduiește peste 100 de plante otrăvitoare și narcotice. Cu toate acestea, grădina poate fi vizitată de oricine, așa că dacă dorim să vedem plantele care cresc acolo împreună cu copiii, să-i pregătim să nu atingă nimic și să le explicam ce parte a fiecărei plante este otrăvitoare.


Foto: Alnwick Garden

O grădină botanică în care personalul îngrijește adesea plantele în echipament de protecție complet? Da, Poison Garden (Grădina Otrăvitoare), ce aparține grădinii Alnwick din Anglia este exact un astfel de loc. Chiar și inscripția de pe poartă ne avertizează: „These plants can kill”, adică „Aceste plante pot să ucidă”, și dacă asta n-ar fi suficient de clar, a fost adăugat și un cap de mort pentru a decora poarta de fier frumos lucrată.

Înainte ca cineva să intre în grădină, un ghid îl informează despre reguli.

Nu se poate sublinia suficient că niciuna dintre plantele din Poison Garden nu trebuie atinsă, mirosită sau mai ales gustată. În ciuda avertismentelor, încă se mai întâmplă ca un vizitator să leșine din cauza inhalării vaporilor toxici, așa cum este scris și pe website-ul parcului.

Foto: Alnwick Garden

În mod surprinzător, multe plante care cresc în grădină sunt destul de comune în natură – acesta este unul dintre motivele principale pentru care merită să vizităm grădina, pentru a ști care sunt soiurile de evitat când mergem la plimbare pe câmp sau în pădure. Știai, de exemplu, că și rododendronii mult îndrăgiți (azalee, bujori de munte) sunt plante otrăvitoare? Frunzele de rododendron conțin grayanotoxină, care atacă sistemul nervos uman și poate provoca amețeli, scăderea tensiunii arteriale, puls lent, paralizie, greață, vărsături și diaree, dar poate duce și la otrăviri severe care necesită intervenție medicală.

O altă plantă periculoasă care se cultivă aici este omagul, cunoscut și sub numele de regina otrăvurilor: conţine aconitină, o neurotoxină foarte puternică (provoacă paralizii senzoriale şi motorii), toxică atât pentru animale, cât şi pentru oameni. Dar putem găsi și cea mai otrăvitoare plantă din lume (conform Cartei Recordurilor Guinness), ricinul: doza letală a proteinei extrem de toxice care poate fi extrasă din semințele sale este foarte mică.

Foto: Alnwick Garden

Și la noi se găsește salcâmul galben, un copac minunat care înflorește la sfârșitul primăverii – dar și-a găsit loc și în Grădina Otrăvitoare. Salcâmul galben conține citizină, a cărei inhalare poate opri respirația și este, de asemenea, foarte periculoasă și pentru animale. În grădina care prezintă plantele otrăvitoare cresc o mulțime de plante și ciuperci despre care merită să citim mult, pentru că printre ele există unele a căror otravă este, de exemplu, medicament în cantități mici, iar otravă gravă sau psihedelic în cantități mari.

Video despre Poison garden

www.youtube.com

Enter the Deadliest Garden in the World
AMI MÉG ÉRDEKELHET