Ez az igazán borzongató séta – mérgező növények botanikus kertje Angliában!

Az angliai Alnwick Garden botanikus kert egy elkülönített részébe olyan növényeket ültettek, amelyek veszélyesek az emberi szervezetre.

A 2005-ben alapított Poison Garden több, mint 100 mérgező, bódító és kábító hatású növénynek ad otthont. Ezzel együtt bárki látogathatja, így ha gyerekekkel akarjuk megnézni az ott burjánzó növényeket, akkor készítsük fel őket arra, hogy semmihez se nyúljanak, és magyarázzuk el nekik, melyik növénynek melyik része mérgező.


Fotó: Alnwick Garden

Egy botanikus kert, ahová a személyzet sokszor teljes védőfelszerelésben gondozza a növényeket? Igen, az angliai Alnwick Gardenhez tartozó Poison Garden (Méregkert) pontosan ilyen hely. Már a kapuján ez a felirat áll: „These plants can kill", magyarul „ezek a növények ölni tudnak", és ha ez nem lenne elég egyértelmű, halálfejet is tettek dísznek a szépen kidolgozott vaskapura.

Mielőtt valaki belép a kertbe, egy idegenvezető eligazítást tart a szabályokról.

Nem tudják elégszer hangsúlyozni, hogy a Poison Gardenben élő növények közül egyiket sem szabad megérinteni, megszagolni és főleg nem megkóstolni. Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy egy-egy látogató elájul a mérgező gőzök belélegzésétől, ahogy a park honlapján is írják.

Fotó: Alnwick Garden

Meglepő módon sok növény, ami a kertben nő, meglehetősen gyakori a természetben – ez az egyik fő ok, amiért érdemes ellátogatni a kertbe, hogy tudjuk, melyek azok a fajták, amiket akkor is kerülni kell, ha kirándulunk a mezőn vagy az erdőben. Azt tudtad például, hogy a nagyon kedvelt rododendronok (azálea, havasszépe) is a mérgező növények közé tartoznak? A rododendronok levele grayanotoxint tartalmaz, amely megtámadja az ember idegrendszerét, szédülést, vérnyomáscsökkenést, lassú pulzust, bénulást, hányingert, hányást és hasmenést válthat ki, de olyan súlyos mérgezést is okozhat, ami orvosi beavatkozást igényel.

Egy másik veszélyes növény, amelyet itt nevelnek, a sisakvirág, amit a mérgek királynőjének is neveznek: akonitint tartalmaz, amely nagyon erős idegméreg (érzékelési és mozgási bénulást okoz), mind állatra, mind emberre nézve mérgező. De megtalálható a világ legmérgezőbb növénye (a Guiness Rekordok Könyve szerint) is, a ricinus: a magjából kivonható, rendkívül mérgező fehérje halálos adagja nagyon kicsi.

Hazánkban is megtalálható a közönséges aranyeső, egy csodálatos fa, ami tavasz végén virágba borul – de szintén helyet kapott a Poison Gardenben is. Az aranyeső citizint tartalmaz, amelynek belélegzése leállíthatja a légzést, állatokra is nagyon veszélyes. A mérgező növényeket bemutató kertben még rengeteg növény és gomba terem, amiről érdemes sokat olvasni, utánanézni, mert vannak köztük olyanok is, amelyeknek a mérge kis mennyiségben például gyógyszer, nagy mennyiségben pedig komoly méreg vagy pszichedelikum.

Videón a Poison garden

www.youtube.com

Enter the Deadliest Garden in the World
AMI MÉG ÉRDEKELHET