Pioner al aviației feminine: povestea Ameliei Earhart

În urmă cu 90 de ani, Amelia Earhart a fost prima femeie pilot care a zburat singură peste Oceanul Atlantic. Însă după numeroase recorduri de zbor, a lăsat în urmă unul dintre marile mistere nerezolvate ale secolului al XX-lea.

Foto: Picryl

Sfidând rolurile tradiționale feminine, Amelia Earhart s-a confruntat cu o serie de provocări încă din tinerețe.

Fotó: Picryl

A jucat baschet, a reparat mașini, a studiat medicina la Universitatea Columbia din New York. Dar toate acestea par aproape nimicuri în comparație cu performanțele impresionante pe care le-a obținut în zbor, ridicând miza iar și iar. În timpul Primului Război Mondial, i-a admirat de pe pământ pe piloții Royal Flying Corps din Toronto ca asistentă medicală a Crucii Roșii, iar câțiva ani mai târziu, în 1932, Earhart a devenit al doilea om după Charles Lindbergh – și prima femeie – care a traversat singură Atlanticul în aer. În cele din urmă, nu numai viața, ci și moartea ei s-a contopit cu pasiunea – probabil s-a prăbușit, dar nici acum nu se știe exact ce s-a întâmplat...

Amelia Earhart Birthplace Museum

Fotó: Flickr

Amelia Mary Earhart s-a născut pe 24 iulie 1897 în Atchison, statul Kansas. Casa de pe malul vestic al fluviului Missouri funcționează acum ca muzeu. Vizitatorii, plimbându-se printre lucrurile personale ale pilotului, pot călători înapoi în timp pentru a cunoaște laturile de fotograf, designer de îmbrăcăminte, scriitoare, asistent la facultate și proprietar de companie aeriană ale lui Earhart.

Harbour Grace, Terranova

La 20 mai 1932 Earhart, în vârstă de 34 de ani, a scris istorie. A decolat cu avionul din localitatea de pe insula Terranova (Newfoundland), lângă coasta Canadei. Destinația a fost Paris, dar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, după 14 ore și 56 de minute a aterizat lângă Derry, în Irlanda de Nord, după ce a zburat fără întrerupere peste Oceanul Atlantic.

Designer de modă

Și-a cusut propriile haine, pe baza cărora a dezvoltat un stil de îmbrăcăminte practic, dar feminin. Cu denumirea Amelia Earhart Fashions, a conceput o colecție exclusivă de îmbrăcăminte și valize pentru magazinele Macy’s și Marshall Field.

Licență de pilot

Foto: Profimedia

La 15 decembrie 1921, a promovat examenul de definitivare și a primit permis de zbor de la Asociația Națională de Aeronautică. Două zile mai târziu a participat deja la un eveniment aerian la aerodromul Sierra din Pasadena, California.


Susținătoare

Pe lângă faptul că a depășit imposibilul, ea a fost și pioniera oportunității de a zbura și pentru alte femei. Earhart a ajutat la formarea organizației internaționale Ninety-Nines, care există și astăzi, pentru a sprijini progresul femeilor piloți.

Raritate

Ultimul ei zbor a fost realizat cu un avion Lockheed Electra L-10E de inspirație Art Deco. Singurul avion de acest tip se află în prezent în Atchison, statul Kansas, și potrivit planurilor va fi expus la noul muzeu numit Amelia Earhart Hangar.

Dispariția misterioasă

La 1 iunie 1937 a pornit la drum din Miami, împreună cu navigatorul Fred Noonan. Scopul a fost nimic mai puțin decât zborul în jurul Pământului. În timpul călătoriei, au atins America de Sud, Africa, India și Asia de Sud-Est. Pe 2 iulie 1937 au pornit la miezul nopții din Papua Noua Guinee către insula Howland, dar nu au mai ajuns acolo. După doi ani de căutări fără succes, a fost declarat decesul ei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET