Povești de peste ocean – Tennessee

Blues, rock ’n roll sau country, însoțit de faimosul whiskey – Tennessee este renumit pentru muzica sa și băutura Jack Daniel’s.

Foto: Unsplash


Tennessee se întinde între Munții Appalache și fluviul Mississippi, primindu-și numele după așezarea Tanasi al indienilor cherokee. În 1796 a fost inclus în Statele Unite ale Americii, fiind astăzi al 36-lea cel mai mare și al 16-lea cel mai populat stat american.

Foto: Unsplash

Întins pe 109 mii de metri pătrați și având 6,6 milioane de locuitori, Tennessee are două mari orașe: capitala Nashville (660 mii de oameni) și Memphis cu o populație de 650 mii. Primii europeni ajunși pe teritoriul actualului Tennessee au fost exploratorii spanioli din secolul al XVI-lea, iar prima colonie britanică a fost înființată în 1756.

Simte ritmul

Foto: Unsplash

Orașul Clarksville (150 mii de locuitori) este situat la granița de nord a statului. Aici și-a început cariera legendarul chitarist rock, Jimi Hendrix, dar acesta este doar un moment minor în fascinanta viața muzicală a statului Tennessee. Pentru că la începutul secolului al XX-lea blues-ul a pornit din Memphis și a cucerit lumea, și tot aici s-a dezvoltat în anii 50 rock ’n roll-ul. La casa locală de discuri Sun Records și-au înregistrat primele piese Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison și Muddy Waters. Aflat tot în Tennessee, orașul Bristol este considerat locul nașterii muzicii country, iar Nashville este capitala stilului. Bogatul patrimoniu muzical este comemorat de trei instituții: Rock 'n' Soul Museum din Memphis, Country Music Hall of Fame and Museum din Nashville, respectiv International Rock-A-Billy Hall of Fame, adică muzeul trendului muzical rockabilly.

​Whiskey-ul favorit al Americii

Foto: Jack Daniel's

Numele Tennessee nu este asociat doar cu muzica, dar poate fi citit în întreaga lume și pe una dintre cele mai populare etichete americane de whiskey. Jack Daniel's este produs din 1875 în Lynchburg, situat la granița sudică a statului. Băuturile denumite după fondatorul scoțian-irlandez Jasper Newton „Jack” Daniel îndeplinesc cerințele pentru whiskey bourbon, adică sunt fermentate cel puțin pe jumătate din porumb, iar după distilare sunt maturate în butoaie noi din stejar, carbonizate în interior. Specialitatea Jack Daniel’s este dată de filtrarea prin cărbune de arțar a băuturii înainte de maturare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET