Örök értékek a száztornyú városban – Prága visszavár (3. rész)

Prága a 7. legnépszerűbb európai város és Kelet-Közép Európa leglátogatottabb fővárosa.

Fotó: Shutterstock


Mivel mindig sok turista látogat Prágába, programunkat érdemes előre megtervezni, online jegyet váltani és – ahová csak lehet – helyet foglalni. A Prágát bemutató sorozatunk első részében a cseh főváros által kínált friss élményeket mutattuk be, míg a második részben a gasztronómiáé volt a főszerep. A záró részben az örök kedvenc látványosságok kerülnek sorra.

Fotó: Unsplash

Ami a híres látványosságokat illeti, mind sétatávolságra vannak egymástól, ráadásul a várost járva számos alkalom kínálkozik arra, hogy toronyból, dombtetőről vagy épp kilátóból, fentről nézzünk körbe. Prága, „a száztornyú város” a templomokat nem számítva megközelítőleg 120 ilyen építménnyel büszkélkedhet. Indulásként a középkori Lőportorony vagy az Óvárosi hídtorony lépcsősorát megmászva érdemes a települést feltérképezni.

Az Óváros téren a kéttornyú Týn-templom és a városháza oldalán található középkori csillagászati óra (Orloj) a város szimbólumaként számos szuveníren is visszaköszön. Szerencsére manapság egyre több dizájnbolt található az Óvárosban is, így a csecsebecsék helyett akár cseh grafikusművészek egy-egy divatos táskájával, pólójával is hazatérhetünk utunkról, ha pedig a cseh iparművészet remekei iránt érdeklődnénk, a Designum és a Debut galériákban a helyünk!

Fotó: Shutterstock

Visszakanyarodva a klasszikusokhoz: az óvárost a Károly híd köti össze a Malá Strana és a Hradzsin, azaz várnegyed városrésszel. Európa legnagyobb várrendszerébe, amelynek utolsó nagy átépítését Mária Terézia rendelte el a régi várlépcsőn is feljuthatunk. A várnegyedben bárki ingyenesen sétálhat, ha azonban szívesen betérnénk a Szent Vitus-székesegyházba, a királyi palotába, a 10. századi Szent György-bazilikába vagy az Arany utcácskába, akkor érdemes kombinált jegyet váltani (a jegy 2 napig érvényes jegy ára 250 korona). A vár alatt található Wallenstein-kert pedig tökéletes helyszíne lehet egy kis pihenésnek és további programok tervezésének.

A prágai városnézés szinte kötelező eleme az egykori zsidónegyed, ahonnan többek között Franz Kafka, a 20. századi irodalom nagy megújítója is származik.

A Josefov negyedben található kis temetőben mintegy 12 ezer sírkő emlékeztet a zsidó közösség ezeréves prágai jelenlétére.

Ha több zsinagógát is meg szeretnénk tekinteni, itt is kombinált jeggyel spórolhatunk, mellyel többek közt Európa legrégebbi épen maradt zsidó templomába, az 1275-ben épült Régi-új zsinagógába is beléphetünk.

​Válasszuk a tömegközlekedést!

Fotó: Pixabay

Prága kompakt belvárosa akár gyalog is felfedezhető, amennyiben a főbb látványosságokra vagyunk csak kíváncsiak, ugyanakkor a tömegközlekedés jól szervezett, a járatok tiszták, 3 metróvonal és 26 villamosvonal áll napközben rendelkezésre. A villamosokon akár bankkártyával is fizethetünk a vonaljegyért, a főbb nevezetességeket érintő, retró kocsikkal közlekedő 42-es vonal pedig városnézésre is erősen ajánlott – a körjárat 40 perc alatt döcög végig a legfontosabb látnivalók mentén. Igaz, a jegyár nem sztenderd, 10 euró körüli koronát kóstál, de még így is megéri, ugyanis egy teljes napra szól. Egyes villamosjáratok (91-99 számjelzéssel) éjjel is közlekednek, akkor sincs tehát gond, ha elhúzódna az esti program. Egy 24 órás bérlet 120 koronába, egy 30 perces jegy 30 koronába kerül, 14 éves kor alatt pedig ingyenes a közlekedés.

AMI MÉG ÉRDEKELHET