Orașul cu multe atracţii și programe – Praga ne așteaptă (Partea I)

Aflat în loc de frunte în topurile turiștilor, Praga ne oferă programe interesante din belșug pentru un weekend prelungit – chiar și dacă nu ne aflăm pentru prima oară în acest oraș.

Foto: Pixabay


Capitala Cehiei se află de obicei în fruntea listei orașelor europene în care să locuiești. Numeroasele zone verzi, transportul public bine organizat, spaţiile publice frumos întreţinute și localnicii prietenoși contribuie aproape natural la faptul că centrul istoric al orașului Praga, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1992, a devenit incredibil de popular în rândul turiștilor.

Foto: Facebook

Prague Eyes


Praga nu trăiește doar din trecutul său, ci oferă și multe experienţe interesante și moderne, pe lângă obiectivele istorice. Cu sprijinul administraţiei orașului, se creează tot mai multe spaţii comunitare de care se bucură tinerii locali și străinii care studiază și lucrează aici. Una dintre cele mai interesante noutăţi este Prague Eyes, creată din bolţile de pe malul Vltavei și recunoscută prin premii de arhitectură. Cafenele, galerii și baruri funcţionează acum sub arcadele cheiului, conectând construcţia în fluxul orașului. De cealaltă parte a Vltavei – dar numai până la ora 22 – piaţa Manifesto oferă o experienţă similară, unde, pe lângă tarabele de street food, vizitatorii sunt așteptaţi de concerte și proiecţii de filme.

Și dacă vorbim de experienţe artistice: în 2022, Praga s-a îmbogăţit cu o nouă scenă culturală.
Kunsthalle Praha este găzduită de clădirea unei foste staţii de transformare, unde până în octombrie putem vedea expoziţia intitulată „Boemia”, cu instalaţii, fotografii și picturi ale artiștilor din Paris, New York și Teheran, pe lângă cei din Cehia. Totuși merită vizitate și alte locaţii culturale contemporane interesante ale orașului: galeria Trafo creată într-un fost abator sau Muzeul Kampa, specializat în artiști cehi moderni.

Foto: Pixabay

Dealul Petřín


Dacă suntem curioși unde își petrec praghezii timpul liber, să ne îndreptăm către unul dintre parcuri, unde locuri moderne de joacă așteaptă familiile cu copii, tinerii își petrec timpul relaxându-se și unde vin mulţi sportivi amatori de toate vârstele. La nord de Podul Carol, printr-o plimbare de aproximativ 20 de minute se poate ajunge în parcul Letná, de unde se pot vedea podurile Vltavei și orașul. Aici există și o atractivă grădină de vară, perfectă pentru a savura o halbă de bere. Pe malul stâng al Vltavei se află Petřín, unde putem urca și cu telecabina pentru a vizita turnul de observaţie ce imită Turnul Eiffel din Paris, pe vârful dealului de 327 de metri. Cea mai sălbatică regiune din Praga, rezervaţia naturală Divoká Šárka din partea de nord-vest a capitalei, este ușor accesibilă cu tramvaiul din Piaţa Wenceslas în doar 30 de minute. Valea pârâului Šárecký este străbătută de poteci marcate, unde drumeţii și bicicliștii vin și pleacă, iar vara există și posibilitatea de a merge la plajă la marele lac al parcului.

PE URMA UNOR SCULPTURI BIZARE 

Foto: Shutterstock

Sculpturile publice uimitoare ale lui David Černý trebuie văzute de toată lumea.

Bărbatul care îl înfăţișează pe Sigmund Freud agăţat la o înălţime de 20 de metri pe strada Husova din orașul vechi, lucrarea care parodiază eroica statuie ecvestră a lui Wenceslas I din Palatul Lucerna, păpușile urcând în turnul de transmisie Žižkov sau statuile masculine „urinând citate” în faţa Muzeului Kafka.

În următoarea parte a seriei noastre, îți prezentăm scena gastronomică din Praga.

AMI MÉG ÉRDEKELHET