Carnea de șarpe, un preparat de iarnă preferat în bucătăria chinezească

Poate fi comandat deja și în restaurantele Pizza Hut din Hong Kong.

Foto: Shutterstock


În timp ce carnea de șarpe este neobișnuită pentru bucătăria europeană, ea este folosită în multe alte culturi gastronomice, în special pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu un gust asemănător cu cel al cărnii de pui, dar cu o textură ceva mai dură, carnea de șarpe este săracă în grăsimi și bogată în proteine, stimulează producția de colagen, întărește sistemul imunitar prin intermediul aminoacizilor, fiind recomandată și pentru pielea cu tendințe acneice și pentru protecția cardiovasculară.

China are o tradiție deosebit de îndelungată în ceea ce privește mâncărurile pe bază de șarpe, în special în sudul țării, unde tocănița de șarpe sau supa de șarpe sunt preparate clasice de iarnă. Chiar și Pizza Hut din Hong Kong a experimentat cu acest ingredient neobișnuit, făcând echipă cu un restaurant local pentru a crea o pizza cu carne de șarpe. Acest ”topping” neobișnuit a fost inspirat de supa de șarpe veche de milenii, care a fost menționată de legenda culinară Jiang Kongyin (alias Jiang Taishi).

Foto: Getty Images

Una dintre cele mai faimoase versiuni este "supa de cinci șerpi", care este considerată a avea proprietăți medicinale și conține, cum spune și denumirea, cinci tipuri diferite de șarpe, pui, melci de mare, vezica natatorie de pește, muguri de bambus, precum și diferite ciuperci. Pregătirea este foarte lungă și complicată, iar până în secolul al XVIII-lea era considerat un meniu de lux.

Foto: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„În primul rând, trebuie să fierbi baza supei timp de peste 12 ore, iar în al doilea rând, trebuie să tai ingredientele în bucăți subțiri și egale. De asemenea, trebuie să ai grijă cu ghimbirul, să obții vezica natatorie a peștelui dintr-o sursă sigură și, nu în ultimul rând, să folosești carne de șarpe de calitate", sugerează Gigi Ng, proprietarul Ser Wong Fun, un restaurant cu o vechime de aproape 130 de ani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET