Preparate islandeze, dacă vrei să simți gustul bucătăriei țării insulare

Ingrediente și arome nordice neobișnuite.

Foto: Wikimedia


Aproape oricine poate numi cu ușurință un preparat clasic din bucătăria italiană, mexicană sau franceză, dar dacă vi s-ar cere să numiți un fel de mâncare islandeză, mulți nu ar avea nici o idee. Ți-am arătat deja câteva dintre mâncărurile unice ale bucătăriei groenlandeze, iar acum îți vom prezenta câteva dintre mâncărurile tipice din Islanda.

Harðfiskur

Foto: Shutterstock

Acest fel de mâncare din pește uscat datează din epoca vikingilor.

În mod tradițional, peștele se usucă în vânt și apoi se bate pentru a face carnea și mai moale. Batoanele crocante sunt de obicei ronțăite de islandezi după ce au fost înmuiate în unt.

Skyr

Foto: Shutterstock

Dacă vrei să încerci un fel de mâncare preferat de localnici într-o excursie în Islanda, comandă o porție de skyr. Acest produs gros și cremos, seamănă cel mai mult cu un amestec de iaurt și brânză de vaci și este obținut din lapte pasteurizat cu conținut scăzut de grăsimi și un produs fermentat asemănător iaurtului. Cel mai adesea este servit cu smântână și gem de fructe de pădure.

CITEȘTE ȘI ASTA! INUIȚII DIN GROENLANDA ÎNCĂ MAI CONSUMĂ ALIMENTE FOARTE DIFERITE DE ALE NOASTRE

Hákarl

Foto: Shutterstock

Carnea de rechin fermentată este o parte integrantă a culturii islandeze, deși este consumată de mult mai puțini oameni în zilele noastre. Carnea de rechin, de obicei înmuiată în oțet, este atârnată la uscat timp de 4-5 luni, astfel încât se spune că mirosul puternic amoniacal al hakarl-ului rivalizează cu cel al surströmming-ului baltic. Din cauza aromei sale intense, carnea de rechin se servește adesea cu câteva înghițituri de rachiu islandez tradițional, Brennevin, făcut din chimen.

Hangikjöt

Foto: Instagram

Mielul este una dintre cele mai importante cărnuri din Islanda și este folosit de obicei pentru a prepara felul de mâncare festiv hangikjöt. Carnea de miel afumat este adesea consumată ca un fel de prosciutto, iar ca garnitură se servesc de obicei cartofi, sos bechamel și mazăre. În perioada Crăciunului, pâinea islandeză de Crăciun, laufabrauð, este un acompaniament indispensabil.

LE-AI GUSTA? 5 ALIMENTE INTERESANTE DIN ȚĂRILE SCANDINAVE!

Rúgbrauð

Foto: Instagram

Pâinea de secară islandeză este coaptă în mod tradițional sub pământ, lângă gheizere. Moale, densă și dulce din cauza zahărului adăugat, poate fi consumată cu unt, pește, topită în terci, frișcă, diverse pateuri și chiar fructe.

POATE CĂ TE-AR PUTEA INTERESA ȘI ASTA! CARE AU FOST PREPARATELE PREFERATE ALE ARTIȘTILOR DE RENUME MONDIAL?

AMI MÉG ÉRDEKELHET