Un oraș din România se află în fruntea listei celor mai accesibile city break-uri din acest an

Haideți să vedem, conform căror criterii a ieșit Timișoara pe primul loc în clasamentul din acest an al celor mai avantajoase city break-uri.

Foto: TM2023/Adrian Anghel

Specialistul în soluții de depozitare a bagajelor de călătorie, compania britanică Bounce a întocmit din nou lista orașelorcare oferă cel mai bun raport calitate-preț pentru un city break. Raportul din 2023 s-a bazat pe prețul camerelor de hotel în weekend (vineri sau sâmbătă), la care se adaugă costul meselor și al transportului local. Timișoara a ieșit pe primul loc.

1. Timișoara

Foto: Shutterstock

Timișoara este nou intrată pe listă și a ajuns din start pe primul loc, obținând un punctaj de 8,63 din 10. O cameră de hotel costă în medie 105 dolari pentru o noapte de weekend, potrivit Bounce, adică cu 28 de dolari mai ieftin decât în Buenos Aires, care s-a aflat în fruntea primului clasament de acest tip, realizat în 2021. În comparație cu alte orașe, nici transportul nu este scump într-una dintre Capitalele Europene ale Culturii din 2023, taxiurile costând în medie 0,66 dolari pe kilometru. Dacă ne uităm la mâncare, un fel principal costă în medie 6,6 dolari, iar o halbă de bere locală costă 1,98 dolari. În orașul plin de capodopere arhitectural în acest an nu ne vom plictisi nici din punctul de vedere al activităților culturale.

2. Buenos Aires

Fotó: Shutterstock

Cu un scor general de 8,21, capitala Argentinei a scăzut cu un loc față de 2021, dar asta nu înseamnă că orașul plin de viață și de atracții turistice nu merită în continuare o vizită. Punctele de atracție principale sunt impunătorul palat prezidențial, Casa Rosada și Muzeul MALBA dedicat artei latino-americane. O sticlă de vin (3,35 dolari în medie) aici costă cel mai puțin față de orașele care au ajuns pe listă, iar transportul public este, de asemenea, foarte accesibil, cu bilete la doar 0,15 dolari.

3. Baku

Foto: Shutterstock

Pe al treilea loc se află, de asemenea, un nou-venit, capitala Azerbaidjanului, Baku, un adevărat creuzet de culturi. Cu un punctaj de 8,18, metropola are multe de oferit pentru călători, cum ar fi orașul vechi înconjurat de ziduri sau Turnul Fecioarei, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Transportul local este foarte accesibil: un bilet dus costă doar 0,24 dolari, iar un taxi costă 0,65 dolari pe kilometru. Iar dacă ți-e sete, poți lua o bere la halbă cu 1,47 dolari.

CARE SUNT CELE MAI SCUMPE ORAȘE? 

Foto: Shutterstock

Statele Unite și, în special, Los Angeles, se află la celălalt capăt al listei, cu un fel de mâncare pentru 24 de dolari, într-un restaurant de categorie medie, și o bere la halbă la 8 dolari - nu este de mirare, că orașul a obținut un scor de doar 1,56. Dublin, capitala Irlandei, se află pe locul al doilea, iar Oslo, capitala Norvegiei, pe locul al treilea, cu cea mai scumpă bere locală la halbă (în medie 9,40 dolari) și cu transportul public care costă 3,76 dolari pe bilet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET