Croaţia toamna – comorile secrete (partea A II-A)

În Croaţia nu găsim doar litoral și insule, ci și destinaţii de toamnă mai puţin cunoscute, dar la fel de spectaculoase și interesante. Urmează partea a II-a a selecţiei inedite.

Spunând adio valului de căldură, putem descoperi într-o dispoziție complet diferită o altă față a străzilor pietruite, nemaivorbind de multe locuri din munți despre existența cărora poate că nici nu știam până acum.

pE URMELE LUI WINNETOU

Între 1962 și 1968 s-au realizat 11 filme despre aventurile șefului de trib apaș Winnetou. Romanele pe care se bazează acestea, operele lui Karl May, au fost favoritele multora dintre noi în adolescență, dar mai puțini știu că numeroase peisaje croate interesante au fost incluse în locațiile de filmare, cum ar fi Parcul Național Paklenica, Lacurile Plitvice, cascadele din Krka sau canionul râului Zrmanja. Dintre cele 11 filme, șapte au fost realizate în Croația, în co-producție germano-croată.

Foto: Getty Images

Una dintre cele mai spectaculoase și romantice locații de filmare este Tulove Grede, partea stâncoasă a Parcului Natural Velebit. Dacă mergem spre Dubrovnik pe autostrada A1, trecem exact pe lângă acest peisaj fantastic, dar abia vedem ceva din el, deoarece fix în acea parte trecem prin tunelul Sveti Rok. Deși stâncile sunt relativ aproape de autostradă, din păcate nu există soluția opririi și escaladării lor directe. Trebuie urmată ieșirea 15 de la Maslenica pe drumul 54 spre Obrovac, după care ne așteaptă peste 25 de kilometri de pietriș. Acest vechi drum construit în secolul al XIX-lea, dar în stare excelentă, Majstorska cesta, duce sus la stânci, însoțit de un nor imens de praf și serpentine înspăimântătoare. Drumul trebuie luat în serios și este recomandată parcurgerea lentă, deoarece este foarte dificil. Dar când ajungem sus, este clar că toată oboseala și emoția au meritat efortul.

Ne putem plimba după plac printre stâncile uriașe de calcar, trebuie doar să avem grijă să rămânem pe drumurile marcate.

În zonă pot exista încă mine neexplodate, această regiune stearpă fiind în mod surprinzător scena unor lupte acerbe din timpul războaielor iugoslave. Cu toate acestea, nu trebuie să ne speriem, traseele de drumeții au fost curățate și sunt complet sigure. Dacă vrem să urcăm la cea mai înaltă stâncă, de 1.120 de metri, trebuie să calculăm un drum de aproximativ 90 de minute de la plecarea din parcare.

Iar dacă suntem deja în Munții Velebit, să ne oprim pentru un moment. Regiunea cuprinde chiar două parcuri naționale: în nord Parcul Național Velebit, iar în sud Parcul Național Paklenica beneficiază de protecție privilegiată. Acesta din urmă, acum un popular paradis de escaladă, păstrează, de asemenea, „urmele picioarelor lui Winnetou", deci dacă planificăm o călătorie tematică, atunci putem face drumeții

și aici. Nu avem nevoie de imaginație specială pentru a ne simți în Vestul Sălbatic american, nu-i de mirare că și realizatorii filmelor aufost atrași de acest peisaj.

CEL MAI MIC ORAȘ DIN LUME 

Foto: Getty Images

Istria nu înseamnă doar orașele bine cunoscute de coastă - și în interiorul peninsulei dealurile verzi sunt colorate de orășele drăguțe. Merită vizitate mai multe dintre ele, deoarece aici putem cunoaște o față cu totul diferită a regiunii – sunt locuri în care s-au mutat artiști, sunt locuri în care străzile antice au rămas liniștite, în timp ce în altă parte agitația joacă rolul principal. „Cel mai mic oraș din lume" – astfel este numit orașul Hum, micuța localitate din Peninsula Istria. Are doar 30 de locuitori, și dacă avem noroc, atunci sunt la fel de puțini turiști. Cele două străzi scurte pot fi explorate printr-o plimbare confortabilă de numai 10 minute, dar să nu ne grăbim - casele antice și biserica Sfântul Ieronim din piața centrală au o atmosferă fermecătoare.

Cel mai minunat lucru la Hum este că aici ne putem simți cu adevărat în Evul Mediu, deoarece de mult timp nu s-a construit nicio clădire nouă.

În singurul restaurant al localității, Humska Konoba, merită gustată specialitatea locală de brandy numită Biska, având printre alte ingrediente și vâsc. Nici nu merită să întrebăm care sunt celelalte ingrediente ale băuturii de origine celtică, conform legendei vechi de 2.000 de ani, deoarece este un secret cu șapte sigilii. Biska are și propriul festival, Rakija, organizat la sfârșitul lunii octombrie. În localitate nu se poate intra cu mașina, aceasta trebuie lăsată în parcare, unde prețul unui bilet de o zi este de 10 kuna. Cum nu doar orașul este minunat, ci și priveliștea de aici, merită să mai zăbovim la Hum.

UNDE CREȘtE ADEVĂRATA TRUFĂ…

Foto: Getty Images

Nu este departe de aici nici Motovun, o așezare montană ceva mai mare, cu aproape o mie de locuitori. Este poate cea mai populară dintre toate orășelele construite pe vârful dealurilor, fiindcă zidurile și porțile sale masive s-au păstrat în mare măsură. Zidurile orașului și panorama ce se deschide de aici atrage mulți vizitatori, motiv pentru care este mai bine să sosim cu transportul public în loc de mașină –parcarea fiind în mare măsură o provocare.

Motovun este și o excelentă destinație gastronomică, pe lângă uleiul de măsline fabricat local, orașul fiind renumit și pentru trufele albe extrem de rare și scumpe.

Prețul trufei albe din Istria (Tuber Magnatum Pico) poate ajunge până la 1.400-1.900 de euro pe kilogram, iar adevărații gurmanzi o apreciază cu siguranță. Restaurantul Zigante de la baza muntelui s-a specializat în preparatele cu trufe, unde pe lângă varianta albă, multe feluri sunt preparate cu trufe negre mult mai accesibile. Pe lângă atmosfera medievală și felurile speciale, și festivalul de film organizat anual din 1999 la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august atrage, de asemenea, mulți vizitatori în oraș. Evenimentul este la rândul lui o delicatesă: proiecțiile din timpul celor 5-6 zile sunt realizate exclusiv de studiouri mici și realizatori independenți.

COLONIE MONTANĂ DE ARTIȘTI

Foto: Getty Images

Grožnjan, orașul artiștilor, este extrem de popular, așa că vara poate deveni foarte aglomerat. Foarte mulți vin aici la mijlocul lunii iulie, când este organizat un festival de jazz, dar localitatea merită vizitată și în afara sezonului turistic, când putem savura netulburați atmosfera aleilor, operele de artă din galerii, vederea pitorească de la zidul orașului. Construit pe un deal deasupra râului Mirna, orașul a fost aproape complet depopulat după al doilea război mondial, pentru ca în anii '60 să fie descoperit de artiști, care s-au mutat aici din întreaga lume. Au adus o viață nouă și un impuls nou printre zidurile medievale, iar astăzi, de la mobilier antic până la lucrările moderne ale tinerilor pictori, există aici studiouri cu o tematică extrem de variată. Orașul găzduiește, de asemenea, multe tabere și evenimente creative, iar de pe scenele sale din primăvară până în toamnă sună muzică clasică, jazz și tot felul de alte genuri.

Și ce să gustăm aici? Ulei de măsline!

Pentru că atracția culinară din Grožnjan este uleiul local de măsline, Istarska Belica. Materia primă pentru acest ulei extravirgin este recoltată manual și prelucrată apoi mecanic în 24 de ore, asigurând astfel calitatea deosebit de ridicată.

AMI MÉG ÉRDEKELHET