A tengerek mélye Rafa Fernandez Caballero fotós szemével

A spanyol fotós látványos képeiből kitűnik: nemcsak a fényképezőgéphez, de az állatokhoz is ért.


A 26 éves spanyol Rafa Fernandez művészete cseppet sem öncélú, az alkotásnál ugyanis fontosabb célt tűzött ki: képeivel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy sokkal jobban óvjuk a természetes vizeinket és a benne élő állatokat, növényeket. Rafael édesapja is természetfotós volt, ő is a víz alatti világot örökítette meg, így valahol magától értetődő volt, hogy Rafa már 15 évesen elkezdett a búvárkodás mellett fényképezni is.

Fotó: Facebook/Rafa Fernandez Caballero

Rafael azt vallja, hogy csak egy igazán jó és tapasztalt búvár lehet jó víz alatti természetfotós. Csak akkor tudsz jó képeket készíteni és kreatív lenni víz alatt , ha elég magabiztosan mozogsz benne. A másik ok: ha nem megfelelően merülünk kamerával, akkor sok életet és korallt tehetünk tönkre. Szerencsére a modern technikának, többek között a GoPro kameráknak köszönhetően nem kell profi szabadtüdős búvárnak lennünk ahhoz, hogy fantasztikus képeket készíthessünk, csak egy kis gyakorlásra van szükség.

Mekkora a felszerelés?

Fotó: Facebook/Rafa Fernandez Caballero

Rafael fő kamerája egy Nikon D850 gép Isotta házban. Ezzel többnyire képeket és 4K videókat készít, és több különböző lámpát, valamint egy GoPro 8-at is levisz a víz alá a tökéletes videókhoz. Emellett mindig van halszemlencse és makroobjektív is a merülős készletében és persze rengeteg kiegészítő is a felszerelés részét képezi.

Rafa azt állítja, tulajdonképpen bárhol meg lehet találni a tökéletes fotótémát: a jeges vízben, a trópusi zátonyokon, Csendes-óceáni korallok között vagy a nyílt tengeren. A kedvenc helye a Gibraltári-szoros, a Földközi-tenger számára olyan, mintha a saját kertje lenne: ismeri és szereti, a legérdekesebbnek pedig Ceutánál (Spanyolország autonóm városa Afrikában, Marokkó tengerpartján) tartja, ahol rengeteg féle színpompás virágállat él a vízben, és még bálnákkal vagy más nagy tengeri állatokkal is találkozhatunk.

„Az erős áramlatok, a zavaros víz vagy a mélyvízi merülés mellett azok a legizgalmasabb merülések, amikor egyetlen egy lehetőségem van, hogy lefotózzak egy állatot" – meséli Rafael. Ilyen alkalom például, amikor cápák vagy bálnák között kell helyt állnia, mert ilyenkor nemcsak a fotóson, de az állaton is múlik, éppen van-e kedve „pózolni" vagy sem.

Fotógaléria:

Az óceán evolúciója, a  World ShootOut 2019 videóklip kategória nyertes filmje:

youtu.be

THE EVOLUTION OF THE OCEAN - World ShootOut 2019 Video Clip Category
AMI MÉG ÉRDEKELHET