Atenție când vizitezi o țară musulmană în timpul Ramadanului!

Mesele din timpul zilei sunt interzise credincioșilor timp de o lună.

Foto: Shutterstock


Pentru musulmani, Ramadanul, care durează o lună, este o perioadă de pace și de purificare fizică și spirituală. În această perioadă, ei se concentrează pe spiritualitate și caritate, prin rugăciune și citirea Coranului, în timp ce postesc de la răsăritul până la apusul soarelui. Dar cum trebuie să te comporți atunci când călătorești într-o țară musulmană în timpul Ramadanului?

Deoarece calendarul lunar islamic este diferit de calendarul gregorian, Ramadanul începe la o dată diferită în fiecare an - de obicei, cu 11 zile mai devreme decât în anul precedent, deoarece cu atât este mai scurt anul în calendarul musulman.

În 2024, luna Ramadanului a început în 10 martie și durează până în 8 aprilie.

În timpul uneia dintre cele mai importante sărbători din religia islamică, musulmanii se concentrează pe spiritualitate și postesc timp de 30 de zile, abținându-se de la viața sexuală, de la fumat și de la orice altă activitate care ar putea întrerupe postul și, astfel, purificarea trupului și a sufletului.

Pentru musulmanii adulți credincioși, postul este obligatoriu, cu câteva excepții.

Și, deși localnicii nu se așteaptă ca turiștii să postească, unele state islamice au legi care interzic mâncatul și fumatul în locuri publice în timpul Ramadanului. Întrucât regulile variază de la un oraș la altul, este recomandabil să verifici în prealabil reglementările locului pe care îl vizitezi.

Foto: Unsplash

De exemplu, Dubai, care este un oraș turistic cu mulți expatriați stabiliți, nu interzice consumul de alimente în public, iar restaurantele sunt deschise în timpul zilei. În alte orașe din Emiratele Arabe Unite, însă, reglementările sunt mai stricte, așa că, dacă dorești să iei masa în oraș seara, este recomandabil să faci o rezervare în avans. După apusul soarelui, postul este întrerupt și se organizează mese comune (iftar). Un astfel de eveniment este o ocazie excelentă de a socializa cu localnicii, deoarece toată lumea este de obicei binevenită la iftar.

În timpul Ramadanului, viața poate încetini în timpul zilei, iar orele de deschidere a magazinelor sunt adaptate la perioada de post. Acolo unde nu este permisă mâncarea în public pe timpul zilei, restaurantele se deschid, de obicei, la prânz, când încep să se pregătească pentru iftar. Acest lucru înseamnă că după prânz este posibil să comanzi la pachet, dar nu și să mănânci în restaurant.

Foto: Unsplash

Piețele și magazinele se închid, de obicei, în timpul iftarului și se redeschid abia mai târziu în cursul serii. În unele locuri, orele de deschidere a atracțiilor turistice sunt, de asemenea, modificate.

Dacă dorești să dai dovadă de sensibilitate culturală, nu mânca, nu bea și nu fuma în fața localnicilor care țin post.

Este recomandată, de asemenea, o vestimentație modestă: poartă haine care să acopere umerii și genunchii, iar în unele locuri îți poți arăta respectul acoperindu-ți în întregime picioarele. Evită manifestările publice de afecțiune în timpul Ramadanului și salută-i pe localnici cu saluturi arabe obișnuite, cum ar fi "Ramadan Mubarak" (care înseamnă "Ramadan binecuvântat") sau "Ramadan Kareem" (Ramadan cel generos). Când călătorești într-o țară musulmană în timpul Ramadanului, te poți aștepta la o primire călduroasă. Întrucât este o lună a dăruirii și a generozității, oamenii fac de obicei tot posibilul să se ajute reciproc și să ajute vizitatorii.

AMI MÉG ÉRDEKELHET