Miért és hogyan utazzunk „titkos” görög szigetekre? (1. rész)

Ha felfedezetlen édenre, saját strandra, kivételes tájra vágyunk, szerencsére akkor sem kell elszakadnunk Görögországtól: kevéssé felkapott szigetek hada várja, hogy rájuk találjunk!

Fotó: Shutterstock

Kréta, Rodosz, Zákinthosz – mind felejthetetlen nyaralást ígérnek, ám érthető, hogy a hatalmas tömeg és a gyakran elszabaduló árak miatt nyitottak lennénk valami újdonságra. Korfu és Kosz népszerűségét nem kívánjuk elvitatni, az sem lehet kérdéses, hogy a festői Szantorini megérdemelten vezeti évtizedek óta az európai turisztikai toplistákat. A legkedveltebb görög szigetek valóban rendkívüli látnivalókkal és élményekkel csábítanak, ám a főszezonra jellemző turistadömping rengeteget levon a forró napsütés, a hűs hullámok és a legfinomabb ételek élvezetéből... Sorozatunk első részében megmutatjuk, miért és hogyan érdemes a kevésébé ismert görög szigetek felé venni az irányt, majd bemutatjuk az aktív pihenők paradicsomait, a legcsendesebb helyeket, a családosok szigeteit, valamint a legautentikusabb görög élményeket kínáló célpontokat.

Fotó: Shutterstock

Lefkáda

Görögországról, annak hangulatáról nem kell lemondanunk akkor sem, ha nem a világhírű hellén szigetek egyikén képzeljük el a nyaralásunkat. A görög szigetvilág hatalmas, az internet korában pedig már könnyűszerrel találunk olyan, viszonylag elszigetelt úti célokat, melyeket rövid repülőúttal és néhány órás kompozással vesződség nélkül elérhetők. Annak ellenére, hogy kietlen tájra készülünk, nem kell lemondanunk minden kényelemről és a szabadidős programról sem. Egyes szigeteken változatos túraösvények, másokon remek búvárkodási lehetőségek és – egy kis szerencsével – üres öblök is várnak ránk, míg a nap fáradalmait kellemes, színvonalas vendégházakban, panziókban pihenhetjük ki.

Fotó: Pixabay

Nem csoda, ha csak kapkodjuk fejünket, a megszámlálhatatlanul sok sziget között valóban nehéz kiigazodni.

A görögök ugyanis nem kevesebb, mint 6000, a Jón-, az Égei- és a Földközi-tenger habjaiból kimagasodó, apró paradicsommal büszkélkedhetnek. Ezekből 227 sziget lakott, ám a turisták térképein jó, ha három tucat desztináció szerepel. Azok tehát, akik kevéssé zsúfolt, érintetlen helyre utaznának, igencsak bő választékból szemezgethetnek. A legtöbb „ismeretlen” szigeten – pénztárcától függetlenül – megfelelő szállások és éttermek várnak, ha másért nem, a belföldi, görög vendégek miatt. Megéri tehát letérni a kitaposott útról, az új kalandok a kisebb szigeteken várnak!

​5 gyakorlati tanács

Fotó: Shutterstock

  1. A nagy kikötőktől távol eső szigetekre jellemzően ritkábban járnak menetrend szerinti járatok. Utazásunkat tervezzük meg alaposan, ha tehetjük, jegyeinket váltsuk meg előre.
  2. Szobáinkat mindenképpen foglaljuk le időben. A megszokottnál kevesebb szálláslehetőség miatt bizony előfordul, hogy estére nincs szabad ágy.
  3. A kiépítetlen, természetes strandokat és az apró, álmos halászfalucskákat nem a kávézók és bárok sokasága jellemzi. Készüljünk elegendő enni- és innivalóval.
  4. A kevésbé preferált szigetekre bankkártya mellett feltétlenül vigyünk készpénzt, így az ATM hiánya sem hozhat bennünket kínos helyzetbe.
  5. Az elszigetelt falvakban kevesen beszélnek angolul, előfordul, hogy csak görög nyelvű étlappal tudnak szolgálni. Telepítsünk telefonunkra fordítóprogramot, tanuljunk meg pár alapvető kifejezést!

Sorozatunk következő részében az aktív pihenésre vágyóknak mutatunk két, kevésbé felkapott görög szigetet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET