A világ legrégibb aktív légitársaságainak toplistája

Többségük már a századik születésnapját is megünnepelte.

Fotó: Facebook

Az elmúlt években leginkább kiszámíthatatlanság és pénzügyi instabilitás jellemezte a légitársaságokat, ennek fényében pedig elég meglepő, hogy egyes vállalatok a kereskedelmi repülés kezdetétől fogva a mai napig szállítanak utasokat. Íme a 9+1 legidősebb aktív légitársaság.

1. KLM (alapítási év: 1919)

Fotó: Unsplash

Jelenleg a holland nemzeti légitársaság a világ legrégebb óta folyamatosan működő légitársasága, amely hivatalosan 1919 októberében alakult meg. Létrejöttében főszerepet játszott Hollandia és ázsiai gyarmata, a Holland Kelet-Indiák összekapcsolásának igénye. A KLM első útja azonban még csak Londonba vezetett 1920 májusában, egy négyüléses repülőgéppel. 1924-ben viszont már a KLM indította a világ akkori leghosszabb járatát Amszterdamból Bataviába, amely ma Jakarta néven Indonézia fővárosa. És szintén hozzájuk fűződik az első Európából New Yorkba indított járat 1946-ban.

​2. AVIANCA (1919)

Fotó: Unsplash

Az eredetileg SCADTA elnevezésű kolumbiai légitársaságot német bevándorlók alapították 1919-ben, Barranquillában, az Avianca nevet 1949, a szintén kolumbiai SACO vállalattal való egyesülés óta viseli. A cég első flottája Junkers F13-as repülőgépekből állt, manapság pedig, további latin-amerikai légitársaságok felvásárlását követően, több mint 130 repülőgépet üzemeltet. Az egész kontinensre kiterjedő leányvállalati hálózatával az Avianca Latin-Amerika egyik legnagyobb légiszállítási csoportja.

​3. QANTAS (1920)

Fotó: Unsplash

Az Észak-Ausztrália gyéren lakott vidékeinek összekötésére létrehozott cég neve a „Queensland and Northern Territory Aerial Services” rövidítése. Első repülőgépén, egy Avro 504 -esen a pilóta mellett csupán egy utasnak jutott hely. Privát cégként is gyakorlatilag Ausztrália nemzeti légitársaságának és az ország egyik legismertebb brandjének számít. A gépek farkára festett kenguru 1944-ben óta állandó része az immár globális cég imázsának.

4. AEROFLOT (1923)

Fotó: Unsplash

A Dobrolet néven alapított vállalat (1932-ben nevezték át Aeroflotra) első járata a kétfős személyzet mellett négy utast szállított Moszkvából Nyizsnyij Novgorodba, egy Junkers F13-as fedélzetén. Ebből nőtt ki a Szovjetunió, majd 1991 után Oroszország első számú légitársasága, amely a második világháború egy ideig a legnagyobb számított a világon. Az ország hatalmas területének áthidalására gyakran nem is volt más lehetőség, mint a repülés.

​5. FINNAIR (1923)

Fotó: Shutterstock

A finn légitársaság első tizenkét évében még csupán hidroplánokat üzemeltetett, ami a “Ezer tó országában” logikus döntés volt annak idején. Ma viszont már az egyik leggyorsabb közvetlen összeköttetést jelenti Európa és Ázsia között, miután 1983-ban első európai légitársaságként megállás nélküli járatot indított Tokióba, 1988-ban pedig az egyetlen európai cég lett, ami közvetlenül repült Kínába.

​6. CZECH AIRLINES (1923)

Fotó: Unsplash

Az első világháború után frissen létrejött Csehszlovákia nemzeti légitársaságaként két olyan elsőség fűződik a nevéhez, amelyről szívesen lemondott volna. Az első olyan légitársaság volt, amely tömeges eltérítést szenvedett el: 1950-ben egyszerre három gépét terelték el a kommunizmus elöl Nyugat-Németországba disszidálni akaró utasok. Húsz év múlva pedig velük fordult elő először, hogy a gép kapitánya a géprablók áldozata lett. Századik születésnapját sem tudta méltóképpen ünnepelni, mert a világjárvány miatt 2021-ben csődközeli állapotba került a Czech Airlines, amelyet most egy új befektető, a Prague City Air működtett.

​7. DELTA AIRLINES (1924)

Fotó: Unsplash

A Huff Daland Dusters néven az Egyesült Államok déli részén alapított cég eredetileg mezőgazdasági célú, permetező repülőket üzemeltetett. Négy évvel később vette fel a Delta Air Service nevet, és fokozatosan terjeszkedve ma már az utasok számát tekintve a világ egyik legnagyobb légitársaságának számít: 2022-ben 141,6 millióan repültek gépein.

​8. AIR SERBIA (1927)

Fotó: Unsplash

Két egykori jugoszláv nemzeti légitársaság leszármazottja, amelynek története 1927-ben indult Aeroput néven, és Jat Airways-ként folytatódott 1948-ban. Jugoszlávia felbomlása után a Jat Szerbia nemzeti légitársasága lett. 2013-ban az Etihad 49%-os részesedést vásárolt benne, a márkafrissítés részeként az Air Serbia nevet vette fel.

​9. IBERIA (1927)

Fotó: Unsplash

A privát cégként alapított spanyol vállalat már első éveiben állami támogatásban részesült, Madrid és Barcelona között légi úton szállítva a postai küldeményeket. A polgárháború után teljes egészében állami tulajdonba került, és 1946-ban elsőként indított járatokat Európa és Dél-Amerika között. Az Iberiát 2001-ben újra privatizálták, 2010-ben pedig a British Airways-szel közös tulajdonba került.

+1. BRITISH AIRWAYS (1919 vagy 1974)

Fotó: Unsplash

Az Egyesült Királyság első számú légitársasága 1974-ben jött létre négy vállalat, a British Overseas Airways Corporation, a British European Airways, a Cambrian Airways és a Northeast Airlines egyesülése nyomán. Századik évfordulójukat mégis 2019-ben ünnepelték az előd légitársaságok történelmére való tekintettel. A cégóriás szerint az egész 1919. augusztus 25-én kezdődött, amikor egyetlen utasával felszállt a világ első menetrend szerinti nemzetközi járata London és Párizs között – ez pedig nem csak a British Airways, hanem a nemzetközi kereskedelmi repülés megszületését is jelentette.

AMI MÉG ÉRDEKELHET