Az EU-ban utazók nyártól telefonálhatnak 5G-vel a repülőn!

Az Európai Bizottság engedélyezte az európai légitársaságoknak, hogy a gépek fedélzetén az utasok használják az 5G hálózatot.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió tagállamainak 2023. június 30-ig kell biztosítaniuk az 5G-frekvenciasávokat az utasok számára. Ez azt jelenti, hogy nyártól repülés közben is használhatjuk az mobiltelefonunk minden funkcióját, mintha a földön lennénk, csak lassabb adatletöltés mellett. Ezzel együtt nem kell egy több órás vagy akár félnapos repülőút alatt lemondanunk a kommunikációról a családtagjainkkal, a kollégáinkkal vagy az üzletfeleinkkel, mert folyamatos lesz a mobilkapcsolat a repülés alatt.

Fotó: Shutterstock

Angolul flight mode-nak vagy airplane mode-nak, magyarul repülőgép módnak nevezzük azt az állapotot, amikor az mobil be van kapcsolva, de mindenféle jel vételét és sugárzását megszüntetjük rajta a beállítással.

Tehát a mobil működőképes, de nem érzékel wifit és mobilhálózati jeleket.

Repülőgép módban a mobil nem fogadja azokat a rádiójeleket, amelyek lehetővé teszik szöveges üzenetek küldését, fogadását vagy hívások kezdeményezését, fogadását, valamint nem tölt be weboldalakat vagy webalapú e-maileket (például Gmail), illetve semmiféle adatot nem tud letölteni.

A wifi, a Bluetooth, a hanghívás, a 3G, 4G és (az EU-n kívül) az 5G adatátvitele mind a rádiófrekvencia-spektrum különböző részeit használják, amelyek mind szükségesek a repülési navigációhoz is. Ezt úgy kell elképzelni, mintha hallgatnál egy fm rádióadást, ami nem jön be tisztán, mert ugyanannyira hallod a másik csatornát is, így egyik sem teljesen jól kivehető. Az Egyesült Államokban egyébként ez még mindig megoldatlan, hiszen ott más frekvenciákat használnak a repüléshez, és ott bizony még mindig nagyon bezavarhatnak a repülőgép-navigációba a mobilhálózatok. Az Európai Unióban a többi frekvenciát (3G, 4G) ezentúl is fenntartják a repülős navigációnak, az 5G azonban elérhető lesz az utasoknak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET