Vége lesz már végre a poggyász-kálváriának? Az EU felszólította a légitársaságokat!

Az Európai Bizottság a lehető leghamarabb egyszerűsíteni szeretné az utazók helyzetét azzal, hogy a poggyászméretek egységesítésére kérte a légitársaságokat. Az egységes szabványok hiánya gyakran összezavarja az utazókat, és rejtett többletköltségekhez vezet.

Fotó: Shutterstock


Sokan tanácstalanul állnak az előtt, hogy végül pontosan milyen méretű poggyászokat vihetnek fel ingyenesen a repülőgépre, ezért az év elején az Európai Parlament (EP) már felszólította a légitársaságokat arra, hogy egységesítsék a kézipoggyászokra vonatkozó szabályokat. Az EP-határozatnak az Európai Bizottságnak (EB) kell érvényt szereznie, ám a testület úgy döntött, hogy konkrét intézkedések helyett első körben hagyja, hogy az iparág maga határozza meg a szabályokat.

Fotó: Shutterstock

"Már a kezdetektől fogva pontos információkat kell majd az utasok rendelkezésére bocsátani, hogy amikor jegyet foglalnak, pontosan tudják, hogy valójában mit vásárolnak, és hogy milyen poggyászt vihetnek magukkal. Akár a fedélzetre, akár a csomagtérbeidézte az EuroNews Adina Vălean közlekedési biztost.Ha a légitársaságok ésszerű időn belül nem jutnak dűlőre, akkor majd az EB tesz konkrét lépéseket".

Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság továbbá egy sor intézkedést is javasolt az utasjogokra vonatkozó jogszabályok megerősítésére, főleg a késett vagy törölt járatok miatti költségek visszatérítése ügyében. Az EB többek között egy, az egész EU-ra kiterjedő egységes visszatérítési és kártérítési formanyomtatványon keresztül próbál megoldást találni erre a problémára.

A bizottság emellett megpróbálja segíteni az utasokat abban, hogy jobban megismerjék a jogaikat, különösen akkor, ha több különböző közlekedési eszközökkel utaznak, vagy közvetítőn keresztül foglaltak jegyet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET