Szkennerekkel szüntethetik meg a repülőgépekre felvihető folyadék korlátozását

Több európai repülőtéren is működik már a technológia.

Fotó: Shutterstock


Egyre több repülőtér működtetői fontolgatják, hogy feloldják a gépekre felvihető folyadékmennyiség korlátozását, mivel a már több országban is tesztelés alatt álló 3D-s szkenner-technológia megfelelő megoldást jelenthet a problémára. Megnéztük, melyek azok a repterek, ahol hamarosan már valószínűleg nem kell eldobnunk az üdítőnet.

A folyadékkorlátozás kiváltó oka a 2006-os londoni incidens volt, amikor a Metropolitan Police olyan információkhoz jutott, hogy egy terrorszervezet 0,5 literes üdítős palackokban a fedélzetre csempészett robbanószerrel tervez megsemmisíteni legalább hét repülőjáratot. Emiatt Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is azonnal megtiltották a folyadékok felvitelét a gépekre, majd ezt a radikális tiltást cserélték le a jelenleg is érvényben levő 100 milliliteres szabályozásra. Az elmúlt egy évben azonban egyre több repülőtéren felmerült, hogy 3D-s szkennerek, röntgensugaras, illetve CT-berendezések segítségével ellenőrízzék a palackokat, megszüntetve az azóta is érvényes folyadékkorlátozást.

Fotó: Shutterstock

Az egyik ilyen technológia, a C3 nevű szkenner (teljes nevén: C3 robbanószer-detektáló rendszer, vagyis EDS-CB) használatát már több reptér is engedélyezte, számos légikikötőben pedig fokozatosan tervezik bevezetni. A London-City repülőtér már tavaly április óta használja, míg a Leeds Bradford repülőtér novemberben jelentette be, hogy idénre tervezi működésbe állítását.

A két nagy londoni légikikötő, a Gatwick és a Heathrow is nyitott az új technológiára.

Az Írország nyugati részét kiszolgáló Shannon Airport már 2021 októbere óta használja a C3-at, de a sziget városaiban is zajlik a tesztelése: Dublin és Corki repülőterei is készülnek átállni az új rendszerre. Az Egyesült Államokban az Atlanta Hartsfield-Jackson és a Chicago O’Hare repülőtereken már szintén jó ideje bevezették C3-szkenner használatát, akárcsak Amszterdamban (Schiphol) és Rómában (Fiumicino, Leonardo da Vinci) is.

Fotó: Shutterstock

Spanyolországban jelen állás szerint két repülőtér – a madridi Barajas és a barcelonai El-Prat – idén nyáron váltja ki szkennerek segítségével a 100 milliliteres korlátozást, de Palma de Mallorca és a málagai Costa del Sol is jelezte már szándékát. A párizsi Orly reptéren pedig tavaly októberben indult be a tesztidőszak, és a hírek szerint a genfi repülőtéren is kísérleteznek vele. A Budapest Airport is tesztelt már ilyen CT-berendezéseket, amelyeket elsőként az egyes terminálon tervez használni. Jelenleg még az építési engedélyezés folyamata zajlik, de a tervek szerint 2025 nyarán már az összes ferihegyi terminálon ilyen gépekkel világítják át a csomagokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET