Spanyolország betiltja a rövid távú repülőjáratokat, ha van alternatív vasúti összeköttetés

A spanyol kormány megállapodásra jutott a belföldi rövid távú repülőjáratok betiltásáról, amennyiben ugyanarra az útvonalra létezik 2,5 óránál rövidebb vasúti összeköttetés. A környezetvédők kevésnek tartják a tervet.

Fotó: Shutterstock


Az új javaslat a rövidebb vonatút követelménye mellett a nemzetközi légi csomópontokba, például Madridba tartó és onnan induló járatokat is kizárta a tilalom alól. A tervet bírálta az Ecologistas en Acción spanyol környezetvédelmi csoport, amely szerint a döntés "pusztán szimbolikus", mivel korlátozottan alkalmazható, mivel csak kevés útvonalat érintene.

Fotó: Facebook

Emellett a spanyol légitársaságok szövetsége, az ALA rámutatott, hogy ahol csak lehetett, "az elmúlt években az utasok már amúg yis átálltak a repülőgépekről a vonatokra". A szövetség elnöke, Javier Gándara szerint a spanyol belföldi útvonalak akár 80%-át is vonattal fedik le, a Madrid-Valencia útvonalon pedig az utasok több mint 90%-a már vonattal utazik repülő helyett. Az Ecologistas en Acción 2023 októberében végzett egy kutatást, amely kimutatta, hogy a spanyol belföldi járatok akár 35%-át is vonattal lehetne helyettesíteni, ami az ország szén-dioxid-kibocsátásának 10%-os csökkenését eredményezné, vagyis évente mintegy 300 000 tonnával kevesebbet. Az elemzés azonban elsősorban a Madridba induló és onnan induló járatokra összpontosított, amelyeket azonban új javaslat pont nem érint, mivel Madrid nemzetközi csomópont, így az ide és innen induló rövid járatok nem esnének a tiltás alá.

Fotó: Facebook

A repülőmérnökök kollégiuma szerint jelen formájában a tilalom mindössze 0,06%-os csökkenést eredményezne az ország károsanyag-kibocsátásában. A tilalom pontos hatása azonban még nem határozható meg, mivel a kezdeményezésnek még több módosítási szakaszon kell átesnie, mielőtt a szenátus megszavazza. Addig is nem világos, hogy hány útvonalat érint, valamint mekkora a megtakarított kibocsátás mennyisége és az idegenforgalomra gyakorolt lehetséges hatása.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Unióban elsőként Franciaország korlátozta tavaly az erősen környezetszennyező rövid távú járatokat. Ennek értelmében tilos olyan járatokat indítani, amelyek legfeljebb két és fél órás vonatúttal helyettesíthetők. A tilalom kezdetben a párizsi Orly repülőtérről Nantes-ba, Lyonba és Bordeaux-ba induló három járatot érinti, mivel a francia fővárosból megfelelő vasúti összeköttetés van e három városba. Amint a vasúti szolgáltatások javulnak, más légi járatok is megszűnhetnek: a Párizs Charles de Gaulle és Lyon vagy Rennes, valamint Marseille és Lyon közötti járatok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET