Egyes portugál repülőtereken már nem lesz szükség a beszállókártyára

A biometrikus azonosítástól várják az utazás megkönnyítését.

Fotó: VINCI


Még 2024 vége előtt öt portugáliai nemzetközi repülőtéren is bevezetik a biometrikus azonosítást, amely gyorsabbá, biztonságosabbá és érintésmentessé teheti az utazást. Lisszabonban és Portóban már zajlik a rendszer tesztelése.

Az Európai Unió támogatását élvező, technológiai fejlesztéseket támogató NextGenerationEU program keretében öt portugál repülőtéren válik majd lehetségessé a biometrikus azonosítás: előbb Lisszabon és Porto, majd az év második felében Faro, Madeira és Ponta Delgada repterein is működésbe lép az új rendszer – jelentette be a több mind 70 európai repülőtér operatív kezelését végző VINCI Airports.

Fotó: Shutterstock

A tesztprogramra önként lehet regisztrálni egy telefonos applikáció segítségével, az egyetlen feltétel a betöltött 18. életév. Ugyanakkor a lisszaboni és a portói repülőtereken személyesen is van erre lehetőség. A regisztráció egyszerű: csak be kell szkennelni a beszállókártyát, az útlevelet vagy a portugál személyazonosító igazolványt, majd egy szelfit kell készíteni és elfogadni a felhasználási feltételeket. A regisztrálóknak ezt követően már egyáltalán nem kell bemutatmiuk a beszállókártyájukat.

Fotó: Facebook

A két legnagyobb portugáliai város nemzetközi repülőterein a tesztidőszak a TAP Air Portugal légitársaság schengeni övezetbe induló, előzetesen kiválasztott járatait érinti, később pedig újabb Európán kívüli járatokra és légitársaságokra kiterjesztik a programot. A VINCI Airports arra számít, hogy a technológiai innováció megkönnyíti az utazást, csökkenti a várakozási időt, és az utasok adatait biztonságban tartva elősegíti a papír- és érintésmentes utazást.

AMI MÉG ÉRDEKELHET