Cine spune că e doar pentru băut? Iată câteva rețete cu cafea pentru experiențe gastronomice deosebite!

Și cafeaua este necesară pentru a pregăti aceste mâncăruri deosebit de delicioase.

cafea
Foto: Shutterstock

Cafelele oferite în stațiile MOL Fresh Corner au câștigat aprecierea cunoscătorilor. Dar cafeaua nu este bună doar pe drum, ci poate fi, de asemenea, un condiment excelent pentru carne și deserturi - cafeaua măcinată, de exemplu, scoate în evidență și mai mult aromele cărnii. Cafeaua este o alegere excelentă dacă ești în căutarea unor asocieri de arome surprinzătoare.

Steak cu vin, cafea şi gremolata

Foto: Shutterstock

Ingrediente, steak: 500 g mușchi de vită, 1 dl vin roşu sec, sare de mare, piper proaspăt măcinat, 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură cafea măcinată. Gremolata: 2 linguri pătrunjel, 2 căţei de usturoi, 1 lămâie, 1 lingură parmezan, 500 g fasole verde.

Vinul roşu se amestecă cu uleiul şi cafeaua într-un bol, se adaugă sarea şi piperul. Cu marinata obţinută se freacă bine carnea, apoi se lasă la temperatura camerei pentru cel puţin o jumătate de oră. Într-o tigaie de fontă se prăjeşte carnea până la consistenţa dorită: în sânge, mediu sau bine prăjită. Căţeii de usturoi se zdrobesc şi se adaugă la prăjit în ultimele clipe. Pătrunjelul tocat mărunt pentru gremolata se pune într-un bol. Se răzuiesc coaja de lămâie şi parmezanul peste pătrunjel. Fasolea verde se opăreşte în apă fierbinte cu sare. Se fierbe 5 minute, după care se strecoară şi se stropeşte cu apă rece.

Desert de cafea cu mascarpone

Foto: HippoPx

Ingrediente: 125 g ciocolată de gătit, 250 g mascarpone, 100 g zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilinat, 4 ouă, 2,5 dl cafea neagră, 3 foi de gelatină.

Pentru prepararea spumei de ciocolată – baza desertului - se freacă gălbenuşul a 2 ouă cu 80 g zahăr pudră, apoi se adaugă ciocolata topită. Albuşurile se bat spumă şi se încorporează în ciocolata cu gălbenuşuri. Spuma de ciocolată se împarte în pahare, care apoi se lasă la frigider până se încheagă. Pentru crema de mascarpone, aceasta se amestecă cu zahărul vanilat şi se bate spuma din albuşul a 2 ouă. Aceasta se încorporează cu grijă în mascarpone şi se pune la frigider. Din cafea se face jeleu. Cafeaua fierbinte se amestecă cu zahărul rămas şi cu foile de gelatină înmuiate în prealabil. Se răceşte la temperatura camerei. Când jeleul s-a răcit, se scot paharele din frigider şi se continuă nivelarea cu crema de mascarpone. Apoi se adaugă jeleul de cafea iar paharele se pun înapoi la frigider.

Tort de cafea cu caramel

Foto: Facebook

Ingrediente, prăjitură: 1 dl cafea neagră tare, 180 g unt, 180 g zahăr, 3 ouă, 250 g făină, 1 plic praf de copt, 1 pumn de cafea boabe. Cremă: 3 linguri zahăr brun, 600 g zahăr vanilat, 150 g unt, 1 dl lapte, 1 dl cafea, 1 linguriţă cafea măcinată fin, 1 cutie frişcă.

Untul se topeşte şi se freacă cu zahărul până la omogenizare. Albuşul a 3 ouă se bate spumă tare şi se adaugă la untul cu zahăr. Se încorporează cafeaua, apoi făina. Se amestecă toate până la omogenizare. Se ia o formă de tort şi se căptuşeşte cu hârtie. Se toarnă aluatul în formă, apoi se presară cu boabe de cafea. Se pune aluatul la copt în cuptor preîncălzit la 180 grade, cca 30 de minute sau până la proba cu scobitoarea. Se lasă la răcit în cuptor, după care se îndepărtează hârtia de copt. Pentru cremă se amestecă, laptele, cafeaua şi untul topit. Într-o cratiţă se pune zahăr brun şi se caramelizează la foc mic, fără să fie amestecat. Se ia de pe foc şi, când s-a răcit puţin, se adaugă laptele cu unt. Se încălzeşte din nou şi se amestecă până la topirea caramelului. Se ia de pe foc şi se face spumă cu ajutorul unui tel, adăugând încet cafeaua măcinată şi zahărul pudră. La final trebuie să aibă o consistenţă tartinabilă. Frişca se bate spumă tare şi se amestecă cu crema, apoi se întinde peste aluatul copt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET