3 rețete mediteraneene simple, sănătoase și delicioase dacă aștepți cu nerăbdare vara

Oamenii din țările mediteraneene suferă de mai puține boli cronice decât media mondială și, în multe locuri, sunt mai longevivi.

Foto: Shutterstock

Dieta mediteraneană tipică este bogată în fructe și legume proaspete, leguminoase, cereale și produse cerealiere, cum ar fi pâinea coaptă cu făină integrală, paste făinoase și orez brun, precum și produse lactate, carne cu conținut scăzut de grăsimi și vin roșu. Iată trei feluri de mâncare mediteraneene simple, dar tipice, care sunt atât sănătoase, cât și delicioase.

Creveți cu pesto și quinoa


Ingrediente:

  • o jumătate de borcan (90 g) de pesto
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 1 pungă de creveți (250 g)
  • 500 g de rucola
  • 450 g de quinoa
  • 1 avocado
  • roșii de cocktail (după gust)
  • sare, piper (după gust)

Foto: Instagram

MOD DE PREPARARE:

  • Într-un castron, se amestecă pesto, oțetul balsamic, sarea și piperul, punând deoparte 4 linguri din amestec.
  • Se fierbe quinoa spălată în apă la fel ca orezul, apoi se prăjește puțin.
  • Se încălzește o tigaie mare la foc mediu și, când este fierbinte, se adaugă creveții și se prăjesc timp de 4-5 minute, până când părțile laterale se rumenesc.
  • Se adaugă rucola și quinoa în conținutul tigăii și se amestecă bine. Se toarnă pesto-ul rămas și se acoperă cu roșiile, avocado tăiat felii și creveții.

Sursă: Eating Well

Supa de năut și anghinare 

Ingrediente:

  • 350 g de năut uscat
  • 1 litru de apă
  • 1 ceapă roșie mare
  • 400 g roșii tăiate mărunt
  • 400 g anghinare
  • 2 linguri de piure de roșii
  • 4 căței de usturoi
  • 3 lingurițe de chimen măcinat
  • 3 lingurițe de boia de ardei
  • piper Cayenne, piper și sare (după gust)
  • 60 g de măsline fără sâmburi
  • 60 g pătrunjel proaspăt
  • 1 frunză de dafin

Foto: Instagram

MOD DE PREPARARE:

  • Se scurge năutul, care a fost pus la înmuiat cu o seară înainte, și se pune într-o cratiță mare.
  • Se adaugă apa, ceapa, roșiile, pasta de tomate, usturoiul, foaia de dafin, chimenul, boiaua de ardei și ardeii și se fierb la foc mare, acoperit, timp de aproximativ 4 ore.
  • Între timp, se îndepărtează foaia de dafin și se adaugă anghinarea, măslinele și sarea în supă, presărând pătrunjelul la sfârșit.

Sursa: Eating Well

Gnocchi cu roșii și varză de Bruxelles

Ingrediente:

  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de oțet de vin roșu
  • 2 linguri de oregano proaspăt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 0,5 kg de varză de Bruxelles
  • 1 pachet de gnocchi
  • 2 cepe medii (aprox. 240 g)
  • 1 pachet de piept de pui
  • roșii tăiate în jumătate (după gust)
  • sare, piper (după gust)

Foto: Instagram

MOD DE PREPARARE:

  • Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se amestecă 2 linguri de ulei, 1 lingură de oregano, jumătate din usturoi, 1/4 linguriță de piper și 1/8 linguriță de sare într-un castron mare.
  • Se adaugă varza de Bruxelles, gnocchi și ceapa și se amestecă. Se întinde pe o foaie mare de copt cu margini.
  • Se amestecă 1 lingură de ulei, restul de 1 lingură de oregano, restul de usturoi și restul de 1/4 linguriță de piper și 1/8 linguriță de sare în castronul mare.
  • Se adaugă puiul și se amestecă. Se introduce puiul în amestecul de legume. Se prăjește timp de 10 minute.
  • Se scoate din cuptor și se adaugă roșiile. Se continuă prăjirea până când varza de Bruxelles este fragedă și puiul este abia fiert, încă aproximativ 10 minute.
  • Se amestecă oțetul și restul de 1 lingură de ulei în amestecul de legume.

Sursă: Eating Well

AMI MÉG ÉRDEKELHET