Obsedat de regiunile arctice – Amundsen s-a născut acum 150 de ani

În 1872 s-a născut cel mai de succes explorator al regiunilor arctice, norvegianul Roald Amundsen.

Foto: Wikimedia


Amundsen a urmărit obsedat gloria de a fi primul. La finele anilor 1890, făcând parte dintr-o expediţie belgiană, a fost printre primii care au petrecut iarna lângă Antarctica pe o navă blocată în gheaţă. A urmat apoi o premieră și mai importantă: între 1903 și 1906, împreună cu colegii săi, a navigat prin Pasajul de Nord-Vest.

Timp de secole s-a încercat găsirea unei rute navigabile către Asia care să ocolească America în partea de nord.

În 1903, Amundsen a pornit cu șase însoţitori într-o expediţie prin apele polare canadiene și au traversat în trei ani Pasajul de Nord-Vest pe nava Gjøa. Amundsen a însușit modul de viaţă în mediu arctic de la nativii inuiţi.

Foto: Flickr

În 1910 a organizat o expediţie pentru cucerirea Polului Nord, dar după ce s-a raportat – în mod greșit, dovedit ulterior – că nu ar fi fost primul care a ajuns acolo, s-a îndreptat în secret spre Polul Sud, chiar fără a-i anunţa pe cei care susţineau expediţia. A informat echipajul abia când se aflau deja în largul mării. El și rivalul său, exploratorul englez Robert Falcon Scott, au concurat într-o cursă nebună pentru întâietatea de a arbora steagul naţiunii lor la Polul Sud.

Amundsen și echipa lui au ajuns la Polul Sud pe 14 decembrie 1911, la aproape un an după debarcarea în Antarctica, devansându-l cu doar 35 de zile pe rivalul său englez. Succesul său s-a datorat depozitelor preinstalate și câinilor de sanie. Gloria norvegianului a fost umbrită de moartea lui Scott.

Succesul de la Polul Sud i-a oferit o faimă enormă exploratorului, dar nu i-a atenuat setea de aventură: a vrut să cucerească Arctica cu avionul și dirijabilul. Amundsen și-a dorit întâietatea și în Arctica. Mai întâi a încercat să ajungă la Polul Nord cu avionul, dar în 1925 a ajuns doar la 87° 44' latitudine nordică, împreună cu tovarășii săi. Apoi în 1926, într-o călătorie de trei zile între Spitsbergen și Alaska, au zburat – probabil că primii – peste Polul Nord cu dirijabilul numit Norge.

Exploratorul neînfricat și-a pierdut viaţa în cele din urmă prăbușindu-se cu avionul în Marea Barents în timpul unei operaţiuni de salvare.

Foto: Wikimédia

Amundsen a decis să-și dedice viaţa explorării influenţat de Fridtjof Nansen care a traversat Groenlanda. I-a cerut idolului său să-i împrumute nava Fram pentru expediţia sa din 1910, dar nu l-a informat pe Nansen că, în loc de Polul Nord, va porni la cucerirea Polului Sud. Elementul central al muzeului din Oslo dedicat expediţiilor arctice și cercetătorilor norvegieni este chiar Fram, cu care Amundsen a ajuns în Antarctica, iar la intrarea în navă putem descoperi viaţa marinarilor. Dar aici este expusă și nava Gjøa, cu care Amundsen a traversat Pasajul de Nord-Vest.

Amundsen a fost falimentat de expediţiile sale extrem de scumpe, în 1926 a fost nevoit chiar să-și vândă nava numită Maud.

Legendara navă cu care a cartografiat Oceanul Arctic s-a scufundat în Pasajul de Nord-Vest în 1930, fiind scoasă cu aproape o sută de ani mai târziu și a revenit în Norvegia în 2018.

AMI MÉG ÉRDEKELHET