O nouă atracție la Vatican – s-a deschis necropola antică

Chiar dacă orașul Roma este deja plin de obiective turistice, lista s-a mai extins acum, odată cu descoperirea cimitirului antic de sub fosta Via Triumphalis, o altă atracție interesantă din capitala Italiei.

Foto: Pixabay


După mai multe decenii, cimitirul antic de sub Vatican a fost deschis. Necropola a fost descoperită în 1956, dar puțini oameni au reușit să o viziteze - până acum.

Majoritatea mormintelor de sub Vatican au fost deschise pentru public în 2003, dar până acum doar specialiștii și oamenii de știință au avut acces. La sfârșitul lunii noiembrie, însă, a fost deschisă o nouă intrare la poarta Sfântului Trandafir, care permite vizitatorilor să admire mormintele în cadrul unei expoziții intitulată „Viața și moartea în Roma împăraților”. În interiorul zidurilor necropolei sunt expuse morminte deschise, sarcofage de marmură și mozaicuri și fresce magnifice.
Situl arheologic este un exemplu remarcabil de loc de înmormântare roman antic.

Cuvântul "necropolă", derivat din grecescul necròs (mort) și pòlis (oraș), înseamnă "orașul morților". Deoarece legea romană interzicea incinerarea și înmormântarea morților în interiorul orașului din motive de siguranță și igienă, cimitirele au fost înființate în afara zonei urbane, de-a lungul drumurilor.

Fotó: Pixabay

Vechii romani foloseau practici specifice și ritualuri de înmormântare pentru a păstra amintirea celor dragi decedați și credeau că acesta era un mod de a se conecta cu viața de apoi. Aceste activități și ritualuri sunt deosebit de bine documentate în necropola amenajată de-a lungul fostei Via Triumphalis.

Foto: museivaticani.va

Se crede că mormintele, în care sunt îngropați sclavi, persoane eliberate și meșteșugari romani, datează din secolele I-IV d.Hr. Necropola s-a dovedit a fi incredibil de instructivă pentru cercetători, care acum pot înțelege mai bine tradițiile oamenilor care au trăit atunci.

AMI MÉG ÉRDEKELHET