S-a aflat ce aromă și ce parfum avea vinul roman

Cercetările au dezvăluit secretele fabricării vinului antic.

Ilustrație: Shutterstock


Producția de vin a fost o activitate importantă din punct de vedere social în Imperiul Roman: de la medicină la divertisment și economie, aceasta a pătruns în viața de zi cu zi. Dar se știau puține lucruri despre gustul, mirosul și textura băuturii antice - motiv pentru care au început cercetările pe această temă.

Pentru început, cercetătorii Dimitri Van Limbergen și Paulina Komar au analizat recipientele antice de lut, cunoscute sub numele de dolium, care erau adesea folosite pentru a depozita vinul, deoarece, spun ei, niciun studiu anterior nu a analizat rolul lor în fabricarea vinului și impactul lor asupra proprietăților vinurilor antice.

Foto: Pixabay

Din fericire, au avut la dispoziție un exemplar nedeschis, astfel încât au putut compara dolium-urile cu vasele folosite în vinificația tradițională georgiană. Aceste vase, cunoscute sub numele de kvevris, sunt folosite și astăzi pentru fermentație și s-a presupus că vinurile antice ar fi putut fi foarte asemănătoare cu vinurile georgiene moderne.

Pe această bază, cercetătorii sugerează că vinul roman era de culoare galben închis sau chihlimbarie, după cum confirmă datele păstrate din acea perioadă. Culoarea se datorează probabil formei vasului, care, având fundul îngust, a împiedicat ca fibrele mai solide și cojile strugurilor să afecteze culoarea vinului în timpul fermentării. Într-o etapă ulterioară a studiului, s-a descoperit, de asemenea, că vinul avea probabil un gust ușor picant și o aromă plăcută de ierburi, nuci și fructe uscate, datorită materialului care permitea oxidarea.

Foto: Unsplash

Cercetătorii cred că romanii care au mirosit vinul ar fi putut simți un parfum care amintește de pâine prăjită, mere, nuci prăjite și curry. Acest lucru se datorează faptului că vasele erau îngropate în pământ, astfel încât drojdiile de la suprafață ar fi putut elibera în vin un compus numit solotonă.

Potrivit lui Van Limbergen, studiul ne va ajuta să aflăm mult mai multe despre fabricarea vinului roman decât până acum. "Valoarea identificării paralelelor adesea neașteptate dintre vinificația modernă și cea antică constă în infirmarea presupusului amatorism al vinificației romane și în dezvăluirea punctelor comune dintre procesele de vinificație de-a lungul a mii de ani", a declarat cercetătorul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET