Top 6 alpesi sajt, amelyeket egy körút során is megkóstolhatunk – indulhatunk? (2. rész)

Beaufort, Toma, Gruyère – a többi közt ezek azok a sajtfajták, amelyek karakteres ízeikkel lenyűgözik a Franciaország, Olaszország és Svájc háromszögében utazókat.

Fotó: Pixabay

Olaszország, Franciaország és Svájc aranyháromszöge bővelkedik a magaslati levegőt is bőségesen magukba szívott, minőségi sajtspecialitásokban. Útlevél ide nem szükséges, csupán üres pocak, kalandvággyal és nyitottsággal párosulva. Sorozatunk második részében újabb három sajtfajtát és termelőt mutatunk be az alpesi régióból.

​CASEIFICIO GARDA – TOMA

Fotó: Facebook

Továbbindulva érdemes még 60 km-t beletenni az autóba, megcélozva a Soleil Levant-tól délre található, kifejezetten Toma sajtok előállításával foglalkozó Caseificio Gardát. Termékeik elismeréseként 2008-ban Artisan Excellence díjban részesültek. Az egyik leghíresebb olasz sajt Piemontban (1996 óta eredetvédett, DOP) és a Valle d’Aostában készülő Toma. Tehéntejből előállított lágy vagy félkemény sajt vegetális, fás ízjegyekkel, amelyek az érleléssel együtt egyre dominánsabbak lesznek.

Remek kísérője az olyan helyi boroknak, mint a Barolo és a Nebbiolo.

A sajtkészítés mestersége a Caseificio Gardánál rendhagyó módon anyáról lányára száll, immár több mint ötven éve. A nekik beszállító gazdákat és munkafolyamataikat egytől egyig jól ismerik, így tudnak maximálisan megbízni a tej minőségében. Naponta mintegy 20 ezer liter tejet dolgoznak fel hagyományos módon, a Toma sajtot 20–60 napig érlelik. A tejből még tejszínt és vajat köpülnek – termékeik mind megvásárolhatók az állandó nyitvatartással üzemelő helyi kisboltjukban.

​LA FROMATHEQUE  – RACLETTE

Fotó: Facebook

Olaszországi kalandozásaink után irány észak! Két óra autózással érkezünk meg a svájci határ mentén fekvő Martigny városába, ahol a borok mellett helyi sajtok garmadájával köthetünk közelebbi barátságot. Fogyaszthatjuk ezeket helyben sajttálként vagy klasszikus raclette egytálételként, de akár a csomagtartót is telepakolhatjuk a Valais kantonbéli különlegességekkel.

Valais kanton meghatározó sajtja a nevét a „kaparni” (raclet) szóból kapta, amely kifejezi, hogyan is szeletelik ezt az ínyencséget. A raclette tehéntejből készülő félkemény sajt, amelyet határozottan érdemes grillezni, melegíteni, ekkor teljesedik ki ugyanis az aromája.

Tegyük zöldségre, húsra, fogyasszuk teával, ahogyan a svájciak is teszik, vagy Vin de Savoie-val.

A La Fromatheque négyezer sajtguriga befogadóképességű 13 fokos, 92%- os páratartalmú pincéjében valóságos sajtmennyország fogad saját készítésű, organikus juh-, kecske- és tehéntejből előállított különlegességekkel. Juhsajtjuk 2018-ban elnyerte a világ legjobbja címet: fiatalon tökéletes raclette-ként fogyasztva, míg érlelten egy pohár borral nyújt feledhetetlen élvezeteket.

MAISON DU GRUYÈRE – GRUYÈRE

Fotó: Facebook

Genfi-tó partját is érintve, mindössze 50 perc alatt jutunk el a Maison du Gruyère-hez, ahol, nomen est omen, minden a Gruyère-ről szól. Az AOP eredetvédett, közepesen kemény sajt az előírás szerint pincében érlelik legalább 120 napig 94–98%-os páratartalom mellett, ennek következtében fejlődnek ki a karamellizált almás, mogyorós és barna vajas ízjegyei.

Érleléstől függően több változatban is kapható, már négyszer is bezsebelte a világ legjobb sajtja címet.

A Maison du Gruyère látogatóközpontja naponta többször is fogad vendégeket, akik fejhallgatón keresztül számos nyelven – akár magyarul is – megismerkedhetnek a Gruyère-készítés egyes lépéseivel. A technikai információk után pedig irány az étterem, ahol a világ egyik legismertebb sajtja számos variációban megkóstolható, még fondue-ként is kipróbálható. Mielőtt továbbindulnánk, érdemes lesz megállni a Le Marché Gruérien boltban, ahonnan a megtapasztalt ízélmény haza is vihető. Már ha ennyi sajtkaland után marad még hely a csomagtartóban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET