Pasagerii au devenit mai precauți din cauza scandalului Boeing

Călătorii americani sunt mai precauți în alegerea scaunului și verifică tipul aeronavei.

Foto: Shutterstock


Pasagerii au devenit mai puțin încrezători în aeronavele Boeing după un incident în care a fost implicat un avion 737 Max 9, operat de Alaska Airlines. Pe 5 ianuarie, la scurt timp după decolare, o parte din fuselaj s-a desprins. Între timp, a fost deja analizată în ce măsură părerile oamenilor au fost afectate de accidentele recente. Răspunsul: în mod semnificativ.

737 Max este cel mai bine vândut avion al Boeing, dar a fost o sursă de probleme repetate în ultimii cinci ani, începând cu o reținere la sol de 20 de luni în 2019 și 2020, în urma a două accidente care au ucis în total 346 de persoane. Recent, un dop de ușă de la un Boeing 737 Max pilotat de Alaska Airlines a explodat la scurt timp după decolare, lăsând o gaură imensă în partea laterală a avionului. Un raport preliminar al Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor a constatat că cele patru șuruburi care ar fi trebuit să țină în poziție ușa, lipseau atunci când avionul a părăsit fabrica Boeing.

Foto: Getty Images

Problemele sunt agravate de faptul că, între timp, au fost descoperite și alte defecte de fabricație la acest tip de aeronave, deși acestea nu reprezintă o amenințare imediată. Ultima noutate este că șeful programului 737 pleacă de la Boeing din cauza problemelor cu acest model. Tocmai din cauza acestor probleme, revista Fast Company-Harris a decis să evalueze modul în care aceste incidente au afectat percepția călătorilor americani despre zborul cu aeronave Boeing.

64% dintre respondenți auziseră deja de aceste defecțiuni înainte de realizarea sondajului, la începutul lunii februarie, și au declarat că acestea le afectaseră deja călătoriile înainte de a completa chestionarul. 48% dintre respondenți sunt acum mult mai atenți la informațiile privind siguranța, iar 40% sunt, de asemenea, mai conștienți de tipul de aeronavă cu care pot călători la un moment dat. 36% dintre respondenți își aleg chiar și compania aeriană, iar 42% spun că acordă, de asemenea, mai multă atenție structurii aeronavei pe care o aleg.

Foto: Shutterstock

Interesant este faptul că 30% dintre cei chestionați preferă deja să aleagă ce parte a avionului și chiar ce loc în interiorul acestuia să rezerve - în funcție de locul pe care îl consideră cel mai sigur. Rezultatele cercetării sunt confirmate de datele portalului de călătorii Kayak, care a înregistrat o creștere de aproape 15 ori a utilizării funcției sale de filtrare, care permite pasagerilor să caute tipul de avion cu care călătoresc, de la incidentul de la bordul unui zbor Alaska Airlines.

AMI MÉG ÉRDEKELHET