Ce trebuie să știi despre școala moto? Informații utile!

Indiferent de stadiul în care te afli, îți oferim câteva informații de care sigur ai nevoie despre școlile moto.

Foto: Pexels


În România, motociclismul poate intra în viața ta devreme – de la 16 ani, când ai voie să iei categoria permisul de A1 și poți conduce motociclete de până la 125 cc, cu puterea mai mică de 11 kW. De la 18 ani, poți trece la A2 și la o motocicletă cu puterea sub 35 kW. Dacă vrei să obții categoria A – cea care îți permite să conduci orice tip de motocicletă, trebuie să ai 24 de ani împliniți sau 20 de ani cu 2 ani de experiență în categoria A2.

Pregătirea

Foto: Unsplash

De când depui dosarul până când îți iei permisul poate dura între 6 săptămâni și 4 luni, totul depinzând de eficiența birocratică, de cât de pregătit ești tu pentru examen. Dacă, totuși, amâni examenul din diferite motive sau îl pici de mai multe ori, trebuie să ştii că nu poți face acest lucru pentru mai mult de 6 luni. După cele 6 luni, trebuie să te înscrii din nou la școală, repetând întregul proces. Legal, un cursant trebuie să fie prezent la 24 de ore de legislație rutieră, a câte 50 de minute fiecare, și la 26 de ore de condus, a câte 50 de minute fiecare. Perioada de școlarizare nu trebuie să fie mai mică de 4 săptămâni.

Alegerea școlii

Foto: Unsplash

Cum alegi școala moto? Recomandări sau informații pe net, rețele de socializare, Google search, vloguri, bloguri sau experiențe reale ale prietenilor – acum ai absolut orice sursă de informații la dispoziție. Poți găsi date despre școli și pe motoadn.ro/școli-moto.

Începi să dai telefoane și să faci vizite la școlile care ți se par eligibile conform criteriilor tale (proximitate față de casă /serviciu, cursuri opționale, recomandări, prețuri, etc.). Mergi la sediu și la poligonul unde activează școala.

Cel mai probabil, acum vei putea beneficia și de o ședință gratuită, de demo. Apoi, analizează flota de motociclete! Verifică dacă sunt bine întreținute și dacă ți se potrivește o motocicletă sau dacă ți-ar plăcea să faci școala cu un model anume. Unele școli nu acceptă elevi mai scunzi, unele nu te acceptă dacă nu știi să mergi pe bicicletă, iar altele – nici una, nici alta.

Examenul

Foto: Pixabay

Pentru examenul teoretic moto, subiectele abordate sunt, în mare parte, diferite față de cele pentru categoria B. Dacă treci de examenul teoretic, urmează examenul din poligon și la cel din trafic. Examenul din poligon presupune parcurgerea unor probe de îndemânare și control al motocicletei. Aici te vei lupta cu timpul și cu priceperea ta. Nu trebuie să greșești și să termini totul în 3.30 minute.

În cazul testului din trafic instructorul îți va fi pasager, nu poliţistul examinator. Acesta se va afla într-o mașină de asistență, pusă la dispoziție de școală, condusă de unul din angajații școlii, și va da comenzi către instructorul-pasager prin stații de emisie-recepție, iar acesta le va spune tare către tine.

AMI MÉG ÉRDEKELHET