Scoția magică – pe urmele lui Harry Potter în Edinburgh

În urmă cu 20 de ani a apărut prima parte a seriei de filme, „Harry Potter și Piatra Filosofală”, iar în aprilie anul acesta, ne vom bucura de cel de-al treilea episod din seria „Animale fantastice”. Haideţi să vizităm orașul care a inspirat-o pe scriitoarea J. K. Rowling.

Edinburgh orasul istoric
Foto: Shutterstock

Deși filmele Harry Potter au fost filmate în mai multe locații din Marea Britanie, plimbându-ne pe străzile fermecătoare din Edinburgh, inima Scoției, avem senzația că de aici s-a inspirat J. K. Rowling pentru mai multe scene. Nu întâmplător!

Foto: Pixabay

J. K. Rowling a început în acest oraș să detalieze povestea lumii magilor și mugglelor, când în 1993, după divorțul ei, s-a mutat aici împreună cu fiica sa. La prima vedere, legendara cetate, străzile pietruite, clădirile impozante, barurile și puburile primitoare dau impresia că timpul, aici, s-a oprit. Dar dacă petrecem ceva mai mult timp în oraș, ne vom da seama că nu lipsesc nici muzeele moderne, restaurantele de calitate sau programele dinamice.

The Elephant House

Cafeneaua deschisă în 1995 este numită după colecția sa de peste 600 de obiecte cu elefanți, dar mulți o vizitează pentru că ei cred că povestea lui Harry a început la mesele sale. Deși Rowling a lucrat mult în acest loc la primele cărți, ea susține că nu aici a fost concepută ideea poveștii. Toaleta bistroului merită o vizită: pereții sunt plini de inscripțiile fanilor.

Foto: Shutterstock

Greyfriars Kirk

Dacă ne uităm ma i bine la pietrele funerare din cimitirul de lângă biserica Greyfriars Kirk din secolul al XVII-lea, putem întâlni nume cunoscute. Aici se odihnește, de exemplu, alături de fiul lui, Thomas Riddell, decedat în 1806. Ei au inspirat numele original al Lord Voldemort. În plus, pentru numele profesoarei Minerva McGonagall, scriitoarea s-a inspirat din piatra funerară a poetului William McGonagall.

Hogwarts Express

Foto: Shutterstock

Pornind de la peronul 9 și ¾, Hogwarts Express aleargă prin peisaje verzi romantice și pe un viaduct. Celebrul tren a fost inspirat clar de trenul cu aburi cunoscut sub numele de Jacobite Steam Train, care leagă Fort William și Mallaig. Are marele avantaj că, în realitate, chiar și Muggles pot urca pe el...

ULTIMUL CAPITOL

Hotel Balmoral, camera 552. Hotelul din centrul Edinburgh-ului se poate mândri cu faptul că J.K. Rowling a finalizat aici romanul „Harry Potter și Talismanele Morţii”. Cine își poate permite, poate ocupa acum J.K. Rowling Suite, denumit după scriitoare.

PE URMELE SCRIITOAREI

Edinburgh, cunoscut altfel și sub numele de „orașul literaturii”, aduce în multe locuri un omagiu lui J.K. Rowling. Putem întâlni operele scriitoarei în Writer’s Museum, în compania unor renumiţi poeţi, iar amprenta palmei sale poate fi găsită în curtea din Edinburgh City Chambers.

CUMPĂRĂTURI FERMECĂTOARE

Una dintre străzile unde făceau cumpărături vrăjitorii, Absolute Road este, fără îndoială, Victoria Street, plină de case colorate și o grămadă de magazine mici. Strada ușor curbată se află în orașul vechi din Edinburgh.

GHIDARE MAGICĂ

Cine să cunoască mai bine secretele unui oraș care ascunde lumi magice decât localnicii? În Edinburgh putem participa la mai multe tururi tematice în care organizatorii ne vor prezenta misterele locurilor. Merită să ne înregistrăm din timp.

AMI MÉG ÉRDEKELHET