Șoc în lumea fine dining – anul viitor se va închide unul dintre cele mai bune restaurante din lume!

Din 2025, Noma va continua să funcționeze pe baza unui concept nou, captivant. În spatele deciziei se află adevărurile dureroase ale restaurantelor de top.

Foto: Facebook

Noma din Copenhaga, cu trei stele Michelin, a ajuns până acum de cinci ori în fruntea listei anuale a celor mai bune restaurante din lume, ultima oară în 2021. René Redzepi, chéful restaurantului considerat inițiatorul trendului New Nordic Cuisine, a anunțat schimbări radicale: restaurantul își va închide porțile la sfârșitul anului viitor.

Foto: Noma

Chéful de renume mondial a justificat acest pas cu nesustenabilitatea fine dining-ului exclusivist reprezentat de Noma, dar în același timp și-a anunțat noile planuri, care vor fi realizate sub umbrela conceptului Noma 3.0. Restaurantul a fost deschis în 2003 de către Claus Meyer și René Redzepi care, de la început, au folosit multe ingrediente locale speciale pentru creațiile lor, culese din regiunile înconjurătoare și trecute apoi printr-un lung și minuțios proces de preparare. Astfel au realizat mâncăruri din licheni, flori sau polen, dar și din creier de ren.

Înghețată de orez fermentat cu caramel de stridii este doar unul dintre preparatele emblematice din meniurile de degustare.

„Aceste alimente procesate intensiv, în condiții de laborator, au fost făcute după o metodă și un program foarte strict, care nu mai puteau fi realizate în continuare într-un mediu de lucru uman, corect și echitabil a declarat René Redzepi.Este pur și simplu nesustenabil. Nu mai funcționează: nici financiar, nici emoțional, nici ca angajator sau ca ființă umană.”

Foto: Instagram

Totuși, spiritul Noma, cunoștințele și expertiza acumulate aici vor trăi și după 2024, dar nu sub formatul de restaurant. Conform planurilor, noul Noma 3.0 va fi un laborator impresionant, o bucătărie de test în slujba inovației gastronomice prin experimentarea de noi preparate și arome. Iar rezultatele vor fi împărtășite și utilizate pe o scară mult mai largă decât în formatul tradițional.

Partea de restaurant va primi oaspeți doar cu ocazii speciale, într-un stil pop-up.
„Scopul nostru este să creăm o organizație care va face o activitate de pionierat în gastronomie, redefinind în același timp modul în care se construiește o echipă de restaurant. Va fi un loc în care poți învăța, experimenta și crește” a adăugat Redzepi.
AMI MÉG ÉRDEKELHET