Sejur în Sicilia – un mix cultural

Sicilia, cea mai mare şi, cu cei 5,1 milioane locuitori ai săi, cea mai populată insulă a Mării Mediterane, reprezintă cu mult mai mult decât încearcă să sugereze diversele stereotipuri.

Foto: Unsplash

Evrika, adică „am găsit" – a strigat unul dintre cei mai renumiți sicilieni din istoria omenirii, Arhimede, atunci când, conform legendelor, în timp ce făcea baie a descoperit legea care a pus bazele hidrostaticii. Acelasi gen de bucurie îi cuprinde și pe cei care vizitează Sicilia!

Foto: littleisland.org

E adevărat că crima organizată care a distrus numeroase vieţi şi-a lăsat amprenta pe insulă (deşi, în prezent, Sicilia nu este mai periculoasă decât alte regiuni ale ţării), însă nu doar mafioţi au avut influenţă asupra ei. De-a lungul istoriei, Sicilia s-a aflat sub diferite dominaţii, de la greci la romani, arabi şi normanzi, la spanioli sau francezi, toate popoarele lăsând aici un crâmpei de cultură pentru generaţiile viitoare – iar în prezent, această varietate este tocmai esenţa magiei locurilor.

Foto: Pexels

Agrigento a fost întemeiat de grecii în secolul al VI-lea î.Hr.

Deşi oraşele mai mari sunt dominate de italieni, insula siciliană are propria sa limbă. Siciliana, care aparţine familiei limbilor neolatine, a fost formată prin influenţe greceşti, arabe, catalane şi spaniole. Însă dualitatea insulei nu se datorează doar celor două limbi care se vorbesc aici: dacă pe malul Mediteranei, printre porţiunile stâncoase sau acoperite de pietriş mărunt, sunt inserate minunate plaje cu nisip auriu, interiorul insulei – dominat de stânci şi câmpii aride – nu oferă nici pe departe atâtea atracţii turistice.

De la Palermo la Etna

Foto: Unsplash

Palermo

Pentru că Strâmtoarea Messina care desparte insula la nord-est de peninsula italică are doar 3 km lăţime, Sicilia poate fi accesată pe lângă vapoare şi avioane, şi cu maşina sau autobuzul, cu ajutorul feribotului care circulă în permanenţă. Insula mediterană oferă oportunităţi excelente pentru cei care îşi doresc să se relaxeze şi să facă plajă, dar şi pentru cei care preferă monumentele istorice. Agenţiile de turism oferă şi circuite de câte o săptămână sau zece zile.

Una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor este capitala insulei, Palermo. Oraşul cu o vechime de peste 2700 de ani are în prezent o populaţie de cca. 660.000 locuitori şi se mândreşte cu una dintre cele mai diverse şi îmbelşugate moşteniri arhitecturale din Europa, asupra căreia au avut influenţe puternice normanzii, care au preluat puterea pe insulă de la arabi, la începutul mileniului trecut. Catedrala din Palermo a fost odinioară moschee musulmană, fiind transformată în biserică creştină în anul 1135, dar şi unul dintre cele mai frumoase palate italiene, Palazzo dei Normanni, este de asemenea ridicat peste o fortăreaţă arabă. Pe lângă acestea, vizitatorii sunt aşteptaţi de numeroase biserici, castele, teatre şi muzee, ridicate în diverse stiluri, iar cei cu nervii tari pot vizita catacombele capucine, care ascund până şi cadavre mumificate.

Foto: Unsplash

Cefalu

Din oraşul cu o mie de feţe, mereu în plină agitaţie, Palermo, se poate ajunge în Cefalu, pe autostrada care se întinde pe malurile nordice ale insulei. Construcţia catedralei impunătoare a oraşului romantic cu o vechime de 2400 de ani a fost începută în anul 1131 de către normanzi. Pe litoralul estic se află cel de-al doilea oraş al insulei ca mărime, Catania, respectiv Siracusa, înfiinţat de asemenea în antichitate de către greci. Oraşul natal al lui Arhimede a fost reconstruit după cutremurul de proporţii din secolul XVII, în stilul baroc caracteristic, însă în Siracusa s-au păstrat şi urmele construcţiilor antice greceşti şi romane.

Pe lângă minunile arhitecturale pe care le întâlneşti la tot pasul, Sicilia se poate mândri de asemenea cu o atracţie naturală semnificativă: cel mai înalt vulcan al Europei, de 3329 metri, Etna. Vulcanul este accesibil cu autobuzul sau maşina, până la craterul Sivestri aflat la 1800 metri înălţime, însă cei care vor să exploreze vulcanul în întregime, pot continua urcuşul în telecabină şi cu maşini de teren până la înălţimea de 3.300 metri, la ultimul crater activ.

Bucuria de a trăi

Foto: Unsplash

Cefalu

Magia insulei este dată de bucuria de a trăi a localnicilor. Clima siciliană este plăcută şi mediteraneană pe zona de litoral: vara este caldă, dar în general nu prea fierbinte, iar apa mării este plăcută pe întreaga perioadă a anului. Probabil că şi acesta este un factor de influenţă asupra localnicilor, care se pare că au învăţat să se bucure de viaţă, încearcă să nu îşi facă prea multe griji, preferând să facă o baie în mare, să stea la taclale şi să mănânce gustos. Bucătăria specifică locului diferă de gusturile tradiţionale italiene: în Sicilia sunt preferate legumele sănătoase, mâncărurile de aici fiind recomandate şi celor care ţin cură de slăbire. Iar ca desert există îngheţata, care se spune că a fost inventată în Sicilia, atunci când, în timpurile romane, era cărată gheaţa de pe vârful Etnei, pentru ca nobilimea bogată să o poată consuma după ce era aromatizată cu diferite gusturi.

Minunile Siciliei – galerie foto:

Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash















AMI MÉG ÉRDEKELHET