8 lucruri la care trebuie să fim atenți când facem drumeții pe căldură!

Dacă suntem drumeți fără experiență, să nu pornim la drum în căldură de peste 30 de grade sau, dacă nu există cale de întoarcere, să urmăm cu strictețe următoarele reguli simple.

Foto: Unsplash


Chiar și dacă suntem excursioniști cu vechime, să luăm în serios aceste sfaturi, pentru că putem fi în pericol în orice moment, chiar dacă nu ni s-a întâmplat nimic ieșit din comun până acum. Fiecare accident, rătăcire, insolație are loc mai ales dacă persoana respectivă presupune că acest lucru nu se poate întâmpla...

SĂ NE TREZIM CU SOARELE!

Foto: Pixabay

Nimănui nu-i place să se trezească devreme în timpul vacanței, dar dacă pornim la drum la răsărit, putem merge ore în șir în temperaturi normale, iar apoi ne putem odihni la umbră în orele cele mai fierbinți (între 11 și 14). Astfel, este mai probabil să nu suferim arsuri (desigur, toată ziua trebuie să folosim cremă de protecție solară), vom avea timp pentru un prânz confortabil, și în plus vom putea compensa somnul de dimineață în timpul odihnei de după-amiază.


ACOPERIRE COMPLETĂ

Poate părea contradictoriu, dar în lumina puternică a soarelui, cel mai bine este să ne acoperim cea mai mare parte a corpului. În caniculă, să pornim la drum cu eșarfe subțiri, cămăși și pantaloni largi, pentru a ne acoperi pielea. În căldură vom avea nevoie de o șapcă care să ne protejeze atât urechile, cât și ceafa. Se pot găsi și pantaloni foarte practici cu fermoar, care sunt atât șort, cât și pantaloni lungi în același timp, și se pot ajusta în funcție de vreme.

CELE MAI IMPORTANTE ACCESORII

Foto: Unsplash

Să luăm cu noi și câte o bucată suplimentară din câteva accesorii esențiale pentru drumeții. Întotdeauna să avem o pereche de șosete în geantă. Când șosetele sunt deja foarte transpirate, să le schimbăm și să le legăm pe cele ude de geantă ca să se usuce, apoi să le înlocuim din nou dacă este necesar. De asemenea, să avem întotdeauna la noi un plasture pentru răni și un spray împotriva insectelor.


SĂ ALEGEM UN TRASEU Adecvat!

Dacă alegem corect traseul, sunt șanse mari ca totul să fie bine. Înainte de plecare să verificăm vremea, pericolul de incendii și în general să fim atenți la acești 3 factori: cantitatea de umbră și apă (dacă există fântâni, case de oaspeți pe lângă drum), precum și ascensiunea traseului.

HIDRATARE

Mulți oameni cred în mod eronat că o sticlă de 2 litri de apă este suficientă pentru o întreagă zi, deși în principiu este doar pentru două ore. Trebuie calculat un litru de lichid pe oră (la căldură extremă, în jur de 40 de grade cu 2 litri/oră), așa că să nu economisim cu asta greutatea genții! Organismul nostru poate folosi doar o jumătate de litru de apă dintr-o dată, așa că merită să facem rost de un bidon cu pai, din care să sorbim câteva guri din mers. Să avem grijă să nu lăsăm apă în tubul de aspirație deoarece se va încălzi în câteva minute și nu vom avea cea mai bună senzație atunci când vom bea din nou. După aspirare, întotdeauna să suflăm în tub, astfel încât apa să curgă înapoi!


Minerale

Bineînțeles că avem nevoie și de carbohidrați, dar să nu uităm de săruri și minerale! Odată cu transpirația crescută, potasiul și sodiul sunt eliminate în cele mai mari cantități. Să luăm cu noi praf de electrolit (care se dizolvă în apă) sau o băutură îmbuteliată pentru sportivi.

SĂ RECUNOAȘTEM SEMNELE HIPERTERMIEI!

Nu este bine să cunoaștem simptomele doar pentru noi, ci și pentru cei din jur, în cazul în care ar avea nevoie de ajutorul nostru. În caz de durere de cap pulsatilă, greață, amețeli, crampe musculare, confuzie, transpirație rece, să chemăm imediat o ambulanță și să mergem la umbră!


OCHELARI DE SOARE BUNI

Cei mai buni ochelari de soare sunt cei proiectați pentru sport, cu protecție puternică UV 400. Dacă ochelarii de soare nu au și șnur, să cumpărăm unul – de obicei șnururile sunt realizate din material ușor de uscat și sunt reglabile, pot fi ajustate să fie largi sau foarte strânse.

AMI MÉG ÉRDEKELHET