Ce putem face împotriva răului de mișcare?

Mulți încep călătoriile încercând să-și învingă indispoziția.

Foto: Getty Images

Kinetoza, adică răul de mișcare, apare în aproape orice familie, afectând în general copiii sub 12 ani, dar mulți suferă de ea chiar și atunci când sunt adulți. Dacă vă sună cunoscut, citiți sfaturile noastre care vă pot ajuta să depășiți momentele dificile!

Ce este mai exact răul de mișcare?

Kinetoza este un grup de simptome care poate apărea în timpul călătoriei, declanșat de stimuli locomotori și sugerează perturbarea percepției echilibrului (percepțiile diferite intră în conflict una cu cealaltă, iar sistemul nostru nervos nu face față). Apare atât în mașini, cât și în avioane sau pe vapoare, fiind posibil ca cineva să se simtă rău doar în mașină, nu și în avion de exemplu. Simptomele includ greață, vărsături, amețeli și dureri de cap. Răul de călătorie este de mai multe feluri: răul de călătorie în timpul călătoriei terestre, răul de mare, răul de aer, chiar și la astronauți se poate dezvolta așa-numitul rău spațial. Dacă cineva este sensibil, poate simți simptomele kinetozei chiar și în simulatoare, purtând ochelari VR sau în timp ce vizionează un film.

Ce putem face împotriva lui?

Sursă: giphy

Cauza care îl provoacă diferă la fiecare persoană în parte, de aceea trebuie să verificăm dacă frânarea, vibrațiile mașinii sau drumurile sinuoase sunt responsabile pentru greață. Aerul mai răcoros cu siguranță poate îmbunătăți mult starea (acesta este, printre altele, motivul temperaturii mai scăzute din interiorul avioanelor și feriboturilor). Putem încerca să vedem dacă ne simțim mai bine când consumăm o băutură răcoritoare carbogazoasă sau dacă dioxidul de carbon înrăutățește situația. Unii își revin după o Cola sau un suc foarte rece, alții după ce beau puțină apă.

8 sfaturi care vă ajută să evitați neplăcerile!

  • Dacă este posibil, călătoriți culcat (pe vapor, autocar sau avion).
  • Închideți ochii.
  • Distrageți-vă atenția cu jocuri de logică sau de cuvinte, orice presupune atenție sporită.
  • Nu călătoriți nici cu burta goală, nici plină; ideal este să mâncați ceva ușor cu 1-2 ore înaintea călătoriei.
  • Să aveți la voi apă sau ceai rece ca gheața (la unii funcționează și cola sau ceaiul de ghimbir).
  • Porniți noaptea la drum lung, poate reușiți să dormiți.
  • Uitați-vă în depărtare, niciodată în jos.
  • Să fie mereu aer proaspăt și răcoros în mașină.
AMI MÉG ÉRDEKELHET