Síelés és egyéb programok – Bukovina télen (3. rész)

A sokszínű Bukovina a látszólagos téli egyhangúságban is képes megmutatni változatos arcát. Háromrészes sorozatban mutatjuk be a varázslatos régiót.

Fotó: Pixabay

Belesüppedhetünk az eldugott hegyi falvak nyugtató csöndjébe, vagy száguldhatunk a havas lejtőkön, egy biztos: a régió hagyományos vendégszeretete biztosan elvarázsol minket.

Foto: Pexels

A többi évszakban leginkább kirándulóktól hangos bukovinai hegyek télen is megtelnek élettel, főképp az ország egyik legismertebb üdülőtelepe, a 800 méter magasan fekvő Dornavátra környékén. Az öt hegység között fekvő településen négy sípálya működik, köztük az ország második leghosszabb lejtője, a 3,2 kilométeres, közepes szintű Dealu Negru. A legnépszerűbbek a város központi parkjának közelében magasodó Parc 1 és Parc 2 pályák, míg a kivilágított Veverița lejtőn akár este is leszáguldhatunk. Ennek folytatásában 5 kilométeres sífutópályát alakítottak ki, emellett szánkót vagy quadot is bérelhetünk – utóbbival egyénileg, vagy szervezett túrán járhatjuk be a környező tájakat. A monarchia idején a település fürdővárosként kezdte karrierjét, a dicső múlt pedig télen is visszaköszön, hiszen számos hotel és panzió kínál igényes spa és wellness szolgáltatásokat – nincs is kellemesebb, mint egy forró pezsgőfürdőben kipihenni a síelés vagy túrázás fáradalmait. A környéken ugyanis számos jelzett turistaútvonal is fut, a hideg időszakban azonban fontos, hogy előre érdeklődjünk, melyik járható be biztonságosan a téli körülmények között is.

Fotó: rarauskiresort.ro

Egy másik bukovinai síterepet gazdag történelme miatt is érdemes felkeresni. Cârlibaba még a két háború között is igazi multietnikumú település volt, ahol a lakosság kétharmadát németek és rutén-huculok tették ki. Emléküket ma is őrzik templomok, az üdülőfalu mellett most két pálya is üzemel: az 1,1 km hosszú Măgura 1 közepes szintű, míg a Măgura 2 a kezdők számára nyújt kiváló gyakorlási lehetőséget.

A 2,84 kilométeres, moldvahosszúmezői Rarău sípálya 1220 méteres magasságból indul.

A közepes szintű, éjszakai világítással is rendelkező lejtő régóta a romániai síelők egyik kedvence, köszönhetően a stabil hómennyiségnek. A hóréteg akár áprilisig kitart, és általában 30-50 cm között mozog a vastagsága. Jóval rövidebb, de családi programnak így is tökéletes a 800 méter hosszú Pojorâta pálya, amely Văleni falu mellett kanyarodik, festői környezetben.

Bukovinában mindenki megtalálja a számítását...

3 EGYNAPOS PROGRAM BUKOVINÁBAN 

Suceava city break

Fotó: muzeulbucovinei.ro

A Moldvai fejedelemség egykori fővárosa, Suceava tökéletes program egy napra. A 14. század végén felhúzott vár ma is impozáns látvány, az állandó kiállítás pedig interaktív betekintést nyújt az épület fénykorába. Közvetlenül a vár mellett található a Bukovinai Falumúzeum skanzenje, de érdemes felkeresni a város egyik legrégebbi épületét, a Mirăuți templomot, valamint a Zamca kolostort is.

Utazás a Huculkával

Fotó: Facebook

A Moldovița és Rașca közötti erdei kisvasút, vagyis a Huculka, ahogy a helyiek hívják, 12 kilométeres pályán kanyarog a télen is pazar látványt nyújtó hegyek között. A 19. század vége óta használták a kitermelt faanyag szállítására, 2005 óta pedig a helyi turizmust szolgálja. Novembertől június közepéig csak munkaszüneti napokon üzemel, de december 24. és január 8. között napi négy járat gördül ki.

Cacicai sóbánya

Fotó: Wikimedia

Bár méreteiben nem hasonlítható a tordai vagy a parajdi társaihoz, a Cacica településen működő sóbánya is megér egy látogatást. A levegő kint és bent is egészséges, a mélyben pedig kápolnát, tánctermet és mesterséges tavat találunk. A látogatást összeköthetjük a közeli Gura Humorului-ban működő Escalada kalandparkkal, vagy csak ehetünk egy jót az autentikus éttermeiről is híres kisvárosban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET