Síelés Franciaországban – hóbiztos, magashegyi pályák (2. rész)

Franciaországnak összesen 251 pályarendszere van, illetve a bérleteket alapul véve ezeknek is további rengeteg kombinációjuk.

A magashegyi jelzőt alapvetően a 2500 m tengerszint feletti lejtőkre használjuk, bár a hóbiztosság néhány éve még 1200 méternél volt meghúzva az Alpokban. De mivel a hóhatár folyamatosan kúszik fölfelé, itt most a tényleg magasan fekvő, legjobb értékelést kapott pályákat gyűjtöttük össze.

​Chamonix

Fotó: Pixabay

A Mont Blanc lábánál fekvő legendás település a hegymászók, túrázók, és újabban a futók igen népszerű nyaraló- és telelőhelye. Ez azért is jó, mert az infrastruktúrája egész évben működik, nemcsak a síszezon alatt nyit ki néhány üzlet. A chamonix-i lejtők arról híresek, hogy bizsergetően meredekek, és mély hóban lehet szlalomozni. A Grand Montets szektorban, amely igazi freeride paradicsom, éppen felújítanak egy liftet, így a legfelső pályák jelenleg nem használhatók. De a kezdőknek sem kell kétségbeesniük, mivel Balme Vallorcine-ban békésen lehet csúszkálni, a gyerekeket 3 éves kortól pedig a Piou Piou Club várja síoktatással és megőrzéssel.

  • Ideális hónapok: december–április
  • Pályák hossza: szűken 24 km, pályarendszerben nézve 150+ km
  • Bérletárak,1 nap/felnőtt: 62 EUR – időben foglalva ezt online akár 26 euróért is megkaphatjuk! A következő szezon előtt ezt mindenképp érdemes észben tartani; 5 nap/felnőtt: 280 EUR – online és korábban ez is olcsóbb

Tignes / Val d'Isère

Fotó: valdisere.com

Míg Tignes-re azt mondják, kicsit kevés a fa, viszont off-piste és freeride-nagyhatalom, addigVal d'Isère talán a legszebb francia síterep, ráadásul rendkívül változatos is. Erdő, szikla, szűzhavazás, pályán kívüli csúszás, gyönyörű táj és mindenkinek elegendő pálya – aközéphaladók és a profik nem fognak szűkölködni a lehetőségekben. Az Oakley Valparkban lehet kunsztozni, lent pedig Michelin-csillagos étterem várja a kevésbé spórolós vendégeket. Tignes ezenkívül gleccserrel is büszkélkedhet, tehát a hó még nyáron is biztonságban van (egyelőre), Val d'Isère pedig igazi partiarc, vagyis mindenki talál magának megfelelő kikapcsolódást síelés után. Mondjuk azzal érdemes számolni, hogy az italok arrafelé elképesztő árakon mennek, erre számoljunk külön büdzsét.

  • Ideális hónapok: december–április
  • Pályák hossza: 300 km
  • Bérletárak, 1 nap/felnőtt: 63 EUR – ez online 55 EUR is lehet; 5 nap/felnőtt: 315 EUR, de 6 napos bérlettől számos kedvezmény és extra jár (pl. fürdőbelépő). Gyerekeknek 8 éves kor alatt ingyenes!

La Plagne

Fotó: Paradiski

La Plagne a Paradiski része, de önmagában is 12 pályarendszerből, és a hozzájuk tartozó településekből áll. Ráadásul a szomszédos Les Arcs-ba a világ leggyorsabb kabinosával száguldhatunk át, ha valamiért kevesellnénk a pályát… Természetesen a kezelt pályákon való csúszásért is bőven megéri ideutazni, de a pályán kívüli síelés vagy boardozás is kiemelkedő vonzereje a területnek, ugyanis bőven találni kevesek által járt, akár érintetlen részeket. Szállás tekintetében a legalacsonyabban elhelyezkedő La Plagne-ban zajos éjszakai életre és nyüzsgésre számíthatunk, míg a magasabban fekvő Plagne Villages és Plagne Soleil a nyugodt estékre vágyóknak ideális. Montchavin és Les Coches családoknak lett kitalálva, és úgy általában igaz La Plagne-ra, hogy nagyon jól megközelíthetők a kezdő és gyerekpályák.

  • Ideális hónapok: december közepe – április közepe
  • Pályák hossza: 225 km, de a Paradiski együttműködésben 425 km
  • Bérletárak, 1 nap/felnőtt: 61 EUR; 5 nap/felnőtt: 279 EUR, de hatnapos bérletnél már rengeteg féle kedvezmény lép életbe, és novemberben még sokkal olcsóbban válthatjuk meg a bérletünket.
AMI MÉG ÉRDEKELHET