Téli programot keresel? Szlovákiában már lehet síelni!

A legtöbb síparadicsomban megkezdődött a szezon, ráadásul hamarabb, mint tavaly.

Fotó: Shutterstock

Közelsége miatt Szlovákia egyre felkapottabb síparadicsommá válik nálunk is. Népszerűségének is köszönhető, hogy mára már csak a kisebb útiköltség miatt olcsóbb, árszintje ugyanis megközelítette a nyugat-európai régiókét.

A Magas-Tátrában november közepe óta műhóval készítik fel a pályákat a szezonra, ami most végre megkezdődött, ráadásul a szokásosnál egy héttel hamarabb. Ez a kitartó hóesés mellett a folyamatos mínuszoknak is köszönhető. Első körben a csorbatói síközpont várja a síelni vágyókat, itt 40 centiméternyi hóra számíthatnak a látogatók. Tátralomnic közkedvelt pályái a tervek szerint december 16-án nyílnak majd meg. Idén újra bevezetik a Tátrakártyát, ami a helyi síközpontok mellett online, előre is megvásárolható, és korlátlan vonathasználatra jogosít a teljes Magas-Tátra területén.

Fotó: Unsplash

A Magas-Tátra télen

A szezon az Alacsony-Tátrában is megkezdődött.

Az Alacsony-Tátra központi részén fekvő Chopok-Jasná kitűnő célpont: az ország legnagyobb összefüggő pályarendszerével rendelkező ötcsillagos síközpontjában akár 150-200 napig is tarthat a szezon. A folyamatosan karbantartott pályarendszer több, mint felét hóágyú látja el mesterséges hóval, esti síelésre pedig két szakaszon van lehetőség.

Fotó: Shutterstock

Errefelé olyan erős volta havazás az elmúlt napokban, amilyenre a helyiek szerint sok-sok éve nem volt példa. Ennek köszönhetően a Jasná síközpontban összesen 20 kilométernyi kiválóan karbantartott pályán sportolhatunk. Nem csoda, hogy a síparadicsom minden eddiginél bizakodóbban várja a mostani szezont – ezen persze sokat dob az is, hogy januárban itt rendezik a 2024-es női sívilágbajnokságot. A 2000 méter körüli magasságnak és a jól kiépített hóágyú-rendszernek köszönhetően egészen áprilisig garantáltan síelhetünk majd.

Fotó: Facebook

A Chopok-Jasná síközpont teljes körű szolgáltatást kínál, hiszen sí- és snowboardiskola mellett szép számmal működnek szervizek és kölcsönzők is. A gyerekek Szlovákia legnagyobb téli gyerekparkjának örülhetnek: Jasná-Biela Put oldalon lévő Maxiland több mint 4000 négyzetméteren terül el. Túlnyomó részt szállodák, hotelek várják a vendégeket, különféle kategóriákban, míg családok, baráti társaságok számára kitűnő választás valamelyik üdülőház, bungaló, hétvégi ház, de azok is megtalálják számításaikat, akik egy nyugodt, romantikus, eldugott kis házat keresnek az erdő mélyén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET