Egyre több szaharai homokot fújnak hozzánk a szelek

A klímakrízis áll a jelenség háttérben.

Fotó: Pixabay


Megszokott jelenséggé válhat, hogy a délről érkező légáramlatok szaharai porfelhőt szállítnak a Kárpát-medence térségébe – derül ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) kutatásából.

Amikor arról hallunk az időjárásról szóló hírekben, hogy afrikai eredetű porfelhő közeledik felénk, az valójában a Szahara homokjának felső rétegét felkapó szeleket jelenti, amelyek több ezer kilométerre is képesek elszállítani, majd lerakni a sivatag porát utazik. Ennek a Kárpát-medencébe érkező mennyisége néhány százezer tonna körül van.

Fotó: Shutterstock

​A pozsonyi intézet által közzétett adatok szerint az előző tíz év mindegyikében átlagosan tizenegy alkalommal tapasztaltak hasonló jelenségeket, ami számottevő növekedés az előző évtizedekhez képest: hiszen 1979 és 2010 között ez évente alig négyszer fordult elő. A leggyakrabban a 2020-2022-es téli időszakokban hoztak afrikai eredetű port a légáramlások, és ez az intenzitás az SHMÚ közlése szerint számos más nemzetközi kutatóintézetnek is feltűnt, mivel előtte télen ritka jelenség volt az afrikai homok Európába érkezése.

Fotó: Shutterstock

A növekedés oka a klímaváltozásra vezethető vissza, ami teljesen átalakítja az atmoszférában zajló mozgások irányát. Eddig a kelet-nyugati irány volt a leginkább jellemző a légtömegek áramlására, az utóbbi időben viszont gyakoribbá vált a dél-északi irányú légmozgás. A szaharai homok pedig egyre közelebb kerül a sarkvidékekhez is. Míg az apró, finom szemcsék csökkentik a besugárzást, és ezzel hűtik a felszínt, addig szél által nagy mennyiségben hordozott óriási szemcsék fokozzák a Föld melegedését.

AMI MÉG ÉRDEKELHET