Miért hagyják a skandináv szülők a csecsemőket kint aludni a hidegben?

A nagyvilágban az élet minden területén, így a gyermeknevelésben is sok, számunkra szokatlan hagyomány él.

Fotó: Shutterstock


A skandináv országokban a szülők a babakocsiban hagyják a csecsemőket, amikor bemennek egy üzletbe vagy kávézóba, ami gyakran azt eredményezi, hogy az utcák tele vannak egymás mellett sorakozó babakocsikkal, még az év leghidegebb hónapjaiban is.

Ha van egy kisbabánk, meg akarjuk védeni őket mindentől és mindenkitől. Ezért a legtöbb szülő hajlamos arra, hogy soha ne veszítse szem elől a gyermekét, különösen, amikor még nagyon kicsi. Még akkor is, amikor a bébik alszanak, ott van a babamonitor, hogy minden rendben legyen. A legtöbb szülőnek eszébe sem jutna egyedül hagyni gyermekét a babakocsiban, különösen az utcán. Sok skandináv országban azonban ez mindennapos látvány.

Fotó: Unsplash

Ez a szokás valójában már régóta létezik, még azokból az időkből, amikor a hagyományos házak tőzegből készültek és rosszul szellőztek, a lakók pedig bent, fatűzön főztek. Úgy vélték, hogy a gyermek számára egészségesebb, ha kint marad. Így az északi országokban az emberek generációkon át kint hagyták a gyerekeiket, még télen is, és ez az módszer a mai napig fennmaradt. Nagyon gyakori, hogy a babakocsit kint hagyják, még akkor is, ha a legtöbb szülő egyébként is elhelyez egy figyelőt odabent, hogy szemmel tartsa a gyermekét. Dániában ezt a gyakorlatot még a bábák is ajánlják. Állítólag erősíti a baba immunrendszerét és jobban alszik tőle. A szülők egyszerűen ruhákba és takarókba burkolózva védik meg csecsemőjüket a hidegtől.

Fotó: Pixabay

De mit mond erről a tudomány?

Marjo Tourula, a finn Oulu Egyetem munkatársa 2011-ben adott ki egy tanulmányt, amely szerint a csecsemők jobban alszanak a hidegben (a -5°C körüli hőmérséklet az ideális), amennyiben az alvás nem haladja meg a 3 órát. Sőt, a tanulmány szerint a baba immunrendszerét is erősíti, ha kint hagyják aludni, amíg a hőmérséklet -10°C és 25°C között mozog. Egy 2008-as, Marjo Tourula által szintén Finnországban végzett tanulmány szerint ez a gyakorlat körülbelül kéthetes korban kezdődik, és a szülők 88%-a számolt be arról, hogy a baba egyértelműen élvezte a kinti alvást.

AMI MÉG ÉRDEKELHET