3 hely Európában, ahol nem kell tartani a nyári kánikulától

Írország, Skócia, Svédország – eddig nem igazán voltak nyári vakációs célpontok, de a klímakrízis ezt is átírta.

Fotó: Shutterstock

Az idei rendkívüli hőhullám sokakat elriaszt a mediterrán nyaralástól, a közel 40 fokos kánikula ellen már nehéz védekezni (azért erre is adtunk tippeket). Épp ezért most olyan európai helyeket mutatunk, ahol kb. 15-20 fokkal hűvösebb van, mint a mediterrán országokban.

Írország

Fotó: Shutterstock

Ha Dublinba veszel repülőjegyet, ne csodálkozz, hogy a repülőtéren (itt megszokott) kora tavaszi időjárás fogad: 16-20 fok, sok szél és eső. Ha a fővárosban szeretnél eltölteni egy hetet, akkor gyakorlatilag mindenféle időjárásra fel kell készülnöd, ha pedig a természetjárás is a listádon van, akkor pláne több ruhával kell számolni. Akár Dublinban lesz a bázis, akár Galway-ben vagy Corkban, 16 foknál többre ne számíts átlagosan – ha véletlenül ott is hőhullám lenne, akkor sem szökik 25 fok fölé a hőmérő higanyszála.

Fotó: Pixabay

Ha érdekes helyre szeretnél kirándulni, akkor a világ egyik legrégebbi épületét keresd fel: az időszámításunk előtti negyedik évezredben épült az a föld alatti newgrange-i sírhely, amelynek kereszt formájú alaprajza van, legmagasabb pontja pedig a kamra felett 12 méterrel található.

A dombot körülvevő kőgyűrű csodálatos módon majdnem teljesen ép.

Magas rangú, nagy tiszteletnek örvendő embereket temettek ide, a köveket pedig a korra jellemző módon, geometrikus formákkal díszítették. Különlegessége, hogy a téli napfordulón úgy süt be a nap a bejáraton, hogy az amúgy teljesen sötét kamra fényárban úszik.

Skócia

Fotó: Shutterstock

Skóciában akkor is kellemes hűvös vár, amikor Walesben és Angliában jóval melegebb van.

Fedezd fel a fővárost, Edinburgh-öt két-három nap alatt, nem feledve, hogy ha szereted a Harry Potter szériát (amititt kezdett el írni J.K. Rowling), akkor tematikus túrákra is befizethetsz. A Instagramozók szerint az Edinburgh-kastély a világ tíz legszebb palotája közé tartozik: a Castle Rocknak nevezett, 350 millió éve kialakult vulkanikus szikla tetején elhelyezkedő kastély Skócia egyik legjelentősebb történelmi helyszíne, amely egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

Fotó: Shutterstock

Ha a fővárost bejártad, irány a Skót-felföld!

Bizonyára ott sem kell majd szenvedned a forróságtól, sőt, inkább öltözz rétegesen! A felföldi időjárásról egy régi mondás azt tartja, ha nem tetszik, menj húsz percet egy másik irányba, ott garantáltan mást találsz. A Skót-felföld (Highlands) ugyanakkor korántsem csak egy tájegysége Skóciának. Nemcsak nyelvileg, kulturálisan és természeti értékeit tekintve különül el, de itt lakik Nessie, a legendás víziszörny, itt törnek az ég felé Nagy-Britannia legmagasabb hegyei és sokak szerint a legszebb tájak is itt találhatók.

Svédország

Fotó: Shutterstock

Vedd fel a listádra a svéd fővárost, Stockholmot, ahol nyáron maximum 20-24 fok van nyáron és rengeteg múzeum vagy más kulturális program kínálkozik, ha még így is hűtött helyiségbe vágynál. Ha jót ennél, akkor a Kungsholmenen találod meg a számításodat, ahol ízletes kulináris élvezetek várnak rád.

Kungsholmen a Mälaren-tó egyik szigete, 10 kilométer hosszú partszakasszal.

Kajakozhatunk, vitorlázhatunk a csatornákon, de piknikezhetünk is a Rålambshovs parkban, a környéken pedig rengeteg pékség és bisztró üzemel, ahol beszerezhetjük a piknikkosárba való finomságokat. Az evés és lustálkodás után számos ingyenes, szabadtéri, fából készült szabadtéri sporteszközön rázhatjuk fel magunkat.

Fotó: Shutterstock

A főváros után kirándulj Göteborgba és Malmöbe is egy-egy napot, a hőmérséklet ezekben a városokban is baráti.

Majd irány észak, egyenesen Lappföld, amely nyáron is nagyon szép, és nagy eséllyel túl sok turistával sem fogsz találkozni ezen a vidéken. Az Északi sarkkörön túl túráznál? Egyrészt vigyél téli túrafelszerelést, másrészt mindenképp az Abisko Nemzeti Parkban keress vezetett túrát. Azzal számolj, hogy az északi vidékeken ilyenkor éjjel sem megy le teljesen a nap, tehát olyan szállást válassz, amit teljesen be lehet sötétíteni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET