Slovenia: pentru toată familia – Partea I

Natură minunată, orașe fermecătoare și ospitalitate fără limite – Slovenia își așteaptă vizitatorii cu experienţe de cinci stele.

Sunt puţine ţări europene atât de accesibile ca distanţă (din Vama Nădlac ajungi în mai puţin de 6 ore în Maribor, al doilea oraş ca mărime) și cu la fel de multe atracţii precum este Slovenia.

Destinaţii obligatorii

Ljubljana, o adevărată comoară

de bijuterii arhitecturale

Cu 280 mii de locuitori, Ljubljana este una dintre cele mai mici capitale europene, totodată o adevărată comoară de bijuterii arhitecturale. Să începem explorarea cu o plimbare până la castelul medieval de 900 de ani și să intrăm în atmosfera istoriei pentru puţin timp. Apoi ne continuăm drumul spre Tromostovie, adică podul triplu, unul dintre simbolurile orașului. După o degustare de štruklji, un fel de mâncare tradiţional cu paste, să ne relaxăm în Parcul Tivoli. Putem alege apoi o croazieră pe mlaștina Ljubljansko barje, care a fost inclusă în patrimoniul mondial datorită biosistemului sălbatic special și caselor lacustre. Dacă sunteţi pasionaţi de situri istorice, Muzeul Naţional (Narodni muzej Slovenije) este cel care adăpostește cel mai vechi fluier din lume. Ziua poate fi încheiată la barul Restavracija Neboticnik, unde puteţi admira luminile din Ljubljana de la înălţime.

Al doilea cel mai populat oraș din Slovenia, Maribor, este renumit nu numai pentru staţiunile de schi, dar și pentru faptul că aici se găsește cea mai veche viţă de vie din lume. Orașul poate fi un punct de plecare excelent pentru explorarea estului ţării. Într-o parte este mărginit de Munţii Pohorje, preferatul aventurierilor datorită traseelor sale de drumeţie și ciclism. Pe de altă parte, este una dintre cele mai bune regiuni viticole din Slovenia.

Pe urmele vinurilor slovene

Sigur nu ne gândim prima dată la vin atunci când vine vorba de Slovenia, însă merită să descoperim și această latură a ţării, mai ales toamna. Putem descoperi soiuri autohtone și specialităţi locale, cel mai ușor prin vizitarea podgoriilor și în timpul târgurilor de vinuri (osmice). În regiunea viticolă Primorska gustăm vinuri roșii mediteraneene (merlot, shiraz sau cabernet). În regiunea viticolă Sava, din jurul Posavje, să testăm vinul tradiţional sloven: cviček, ușor de recunoscut datorită conţinutului scăzut de alcool și gustului acidulat caracteristic. Iar pentru adepţii vinurilor albe clasice, cum ar fi Riesling de Rhin ori Traminer, regiunea viticolă a râului Drava și Podravje este alegerea potrivită.

Perle ascunse

Novo mesto

Dacă doriţi să vedeţi locuri mai puţin vizitate de turiști, mergeţi la Idrija, unde puteţi obţine o perspectivă asupra misterelor mineritului și fabricării dantelelor, care fac parte din patrimoniul mondial. Puteţi coborî în culoarele celei de-a doua cea mai mare mină de mercur din lume și apoi să urmaţi un curs de fabricare a dantelelor.

Pentru delicii culinare, merită să vă alăturaţi programului gastro local, unde puteţi învăţa cum se prepară pastele umplute žlikrofit, un fel de mâncare tipic sloven. Un alt loc ascuns din Slovenia este Novo mesto care, pe lângă faptul că este unul dintre cele mai importante situri arheologice din ţară, nu a atras încă atenţia vizitatorilor în ciuda împrejurimilor sale pitorești.

În orașul de pe malul râului Krka merită să vizitaţi colecţia de cărţi a Bisericii Sf. Leonard, iar dacă doriţi să vă relaxaţi, vizitaţi staţiunile balneare din Šmarješke Toplice și Dolenjske Toplice din apropiere. Dacă sunteţi deja la băi, puteţi face un ocol spre regiunea Prekmurje, o zonă extrem de bogată în ape medicinale. Încercaţi apa termală neagră din Moravske Toplice, apa verde cu parafină din Lendava, iar la finalul zilei vizitaţi turnul Vinarium, de unde se deschide o panoramă asupra ţărilor vecine.

AMI MÉG ÉRDEKELHET