Slovenia: pentru toată familia – Partea a II-a

Natură minunată, orașe fermecătoare și ospitalitate fără limite – Slovenia își așteaptă vizitatorii cu experienţe de cinci stele.

Sunt puţine ţări europene atât de accesibile ca distanţă (din Vama Nădlac ajungi în mai puţin de 6 ore în Maribor, al doilea oraş ca mărime) și cu la fel de multe atracţii precum este Slovenia.

Excursii în natură

Foto: 123rf

Sistemul de peșteri Škocjanske

Mii de kilometri de trasee turistice și ciclism trec prin diferite regiuni ale Sloveniei, iar iubitorii naturii pot alege în funcţie de starea fizică. În numele protejării mediului și pentru că Slovenia a fost prima ţară care a primit premiul onorific de Țară Verde, să închiriem o bicicletă și să explorăm cele mai bune trasee pentru eco-ciclism din cadrul programului Bike Slovenia Green: Kranjska Gora, Bled, Bohinj, Brda, Komen, Lipica, Koper.

De asemenea, merită să facem o excursie în capitala Alpilor Iulieni, Kranj, care este leagănul culturii slovene. Kranj se situează într-un mediu natural minunat, înconjurat de munţi și dealuri, care pot fi explorate pe jos sau cu bicicleta pe traseele turistice semnalizate. O altă destinaţie populară pentru drumeţii este defileul râului Kokra, un loc interesant, sălbatic. Pe vremuri a fost folosit ca baie comună de către localnici, iar astăzi putem face și un tur ghidat pe traseul educaţional din jur, astfel putem afla și mai multe despre fauna și flora din zonă. Pentru atracţii naturale deosebite vizitaţi sistemul de peșteri Škocjanske, unde puteţi afla caracteristicile munţilor carstici în cadrul unei plimbări ușoare. Canionul subteran aflat sub protecţia patrimoniului mondial oferă celor mici, prin rutele sale bine construite și ușor de parcurs, bucuria de a descoperi.

Via ferrata pe vârful Triglav

Foto: 123rf

Vârful Triglav

Aventură romantică și un test serios de rezistenţă într-un mediu natural impresionant – acestea fac atât de populare traseele montane via ferrata dotate cu balustrade și scări. Via ferrata vine din italiană și înseamnă drum de fier. Acestea sunt trasee de căţărare pe care avansezi ajutat de corzi de oţel montate pe perete.

Pentru turiștii cu experienţă, care au urcat deja câteva drumuri de fier, cel mai înalt vârf al Sloveniei, Triglavul de 2.864 metri din Alpii Iulieni, este alegerea ideală. Spre vârf duc mai multe cărări de dificultate diferită, cel mai greu fiind Drumul Bamberg, pentru o excursie de două zile. Panorama din vârf merită însă orice efort: de acolo se poate admira sclipirea mării spre sud și strălucirea gheţarilor din Alpii Orientali spre nord. Înainte de a începe aventura, este important să știm că ferratele se pot folosi numai pe proprie răspundere. Este recomandat să urcăm cel puţin în doi, să fim pregătiţi și să ne informăm cum va fi vremea – și mai ales să nu pornim la drum fără echipamentul potrivit. Echipamente speciale pentru via ferrata pot fi închiriate din diverse locuri.

AMI MÉG ÉRDEKELHET