Autentikus spanyolországi vakáció – a kihagyhatatlan Andalúzia!

Itt született meg a tapas és a flamenco, itt állítják elő a serrano sonkát és a sherryt. Városait gótikus katedrálisok és mór paloták ékesítik, az álmos kis falvakban pedig mintha megállt volna az idő. Andalúzia igazi érzéki tobzódást ígér.

Fotó: Shutterstock

A Spanyolország déli részén elterülő Andalúzia, a nyári hónapokban nagyszerű strandjainak és pompás palotáinak köszönhetően a nyaraló családok egyik kedvenc célpontja. De kellemesen tölthetjük el itt az időt tavasszal és ősszel is, amikor nincs akkora hőség és az árak is jóval barátságosabbak. Ráadásul mivel Sevilla és Málaga is könnyen elérhető fapados járattal, nem feltétlenül kell a régió számos kincsét egyszerre megnéznünk, többször is visszatérhetünk. További előny, hogy főszezonon kívül kedvezőbb áron lehet autót bérelni, szabadabban mozogva pedig az eldugottabb kis falvakba is könnyebben eljuthatunk.

​GRANADA

Fotó: Pixabay

Andalúzia mór történelme leginkább Granada pompás fellegvárában, az Alhambrában ejti ámulatba a látogatót. A hatalmas parkban elszórt palotákat elegáns oszlopok, látványos boltívek, mozaikcsempék és míves faragványok ékesítik. Jegyet elővételben célszerű vásárolni és érdemes az egész komplexum bejárására legalább fél napot hagyni. Ha el akarjuk kerülni a tömeget, tanácsos az első időpontra jegyet foglalni, amikor a turisták többsége még a szállodában reggelizik. A jegyen olvasható időpont a Nasrid-palotába szól, ahol pontosan kell megjelenni, a nap hátralevő részében az épületegyüttes többi része pedig szabadon járható be.

Sevilla

Fotó: Shutterstock

A régió legnagyobb városában két kihagyhatatlan nevezetesség is felfedezésre vár: a gótikus katedrális és a mór Alcazar-palota. Előbbiben található egyebek mellett Kolumbusz végső nyughelye, míg az Alcazar bizonyos terei a Trónok harca egyes jeleneteiből lehetnek ismerősek. Ha a városban járva végezetül valami könnyedebbre vágynánk, keressük fel a Flamenco Múzeumot, ahol a legautentikusabb formában ismerhetjük meg ezt a jelentős hagyományokkal bíró táncot. A Metropol Parasol, a Föld egyik legnagyobb építészeti faszerkezete nemcsak megjelenésében különleges, hanem kellemes árnyékot vet az alatta elterülő térre is.

A város legrégebbi tapasbárja, az El Rinconcillo, 1670-ben nyitotta meg kapuit. A dekoráció abszolút helyi: színes arab csempék, sötét fahordók, a bárpult fölött függő, pácolt ibériai sonkák alkotta „függönnyel”. Betérve fogadjuk el a káoszt, és a bárpult körül tömörülve – a hagyományos tapas stílusban – állva falatozzunk!

​Cordoba

Fotó: Unsplash

Sevillától észak-kelet felé tartva juthatunk el Cordobába, ahol kihagyhatatlan a Mezquita, a hangulatos mecsetből lett katedrális, melyben az iszlám boltívek rendhagyó módon keresztény freskókkal „keverednek”. Jegyeket reggel 10 órától lehet foglalni, előtte fél 10-től misét tartanak itt. Kevesen tudnak róla, hogy hétfőtől szombatig 8.30 és 9.30 között az épületegyüttes nemcsak ingyenesen, hanem tömegmentesen látogatható, csoportoknak ugyanis ilyenkor tilos a belépés. Azt pedig ugye felesleges hangsúlyozni, mennyivel varázslatosabb a pálmaerdőt idéző csíkos boltívek alatt csendben, nyugalomban, idegenvezetők hangos magyarázatát mellőzve sétálgatni?

Fehér falvak

Fotó: Shutterstock

Andalúzia egyik legbájosabb vonzereje a fehér falvak sokasága. A „Fehér Falvak Útvonalon” 19 települést találunk, ezekben a házak falait vakítóan fehér mésszel festették le, hogy visszaverjék a nap melegét. Ezzel azonban véget is ér a hasonlóságuk, mert a környezetük, hangulatuk igencsak eltérő.

Az Andalúziába látogatók egyik kedvence Setenil de las Bodegas.

,Mivel egy hatalmas sziklaszirt alá épült, a település építészete egészen különleges. A barlanglakások kialakítása két okból is praktikus megoldásnak bizonyult: a házak felett húzódó sziklafal védelmi célokat szolgált és a tűző naptól is megvédte a lakókat. Nyári napokon – a hőség ellenére – a turistáktól szinte mozdulni sem lehet, az elő- és utószezon így sokkal inkább ajánlható. Ráadásul, ha nemcsak egy-két órára látogatunk el valamelyik fehér falvacskába, hanem itt maradunk éjszakára, az esti kék órában vagy kora reggel, a felkelő nap fényében még megkapóbbak ezek a békés kis települések

Júzcar egy kék kakukktojás a vidék fehér falvainak sorában.

2011 előtt kevesen tudtak a létezéséről, amikor is a Sony Pictures A hupikék törpikék című filmje népszerűsítésének helyszínéül választotta és a házakat kékre pingálta. Az idegenforgalom fellendülését követően a lakosok népszavazáson döntöttek arról, hogy megtartják a kék színt és már nem térnek vissza a fehérhez.

3 további kihagyhatatlan település

Fotó: Unsplash

  • ÚBEDA – Az olívaligetekkel körülvett, megkapó atmoszférát árasztó városkában a régi templomok, kastélyok és villák csodálatos harmóniát sugárzó együttest alkotnak, az itáliai reneszánszt idézve. Emiatt a Világörökségi Listára is felkerült.
  • RONDA – Fő nevezetessége, a kanyon felett átívelő festői híd (Puente Nuevo) délután a legcsodálatosabb; ilyenkor a keskeny szerpentines ösvényen érdemes lesétálni a völgybe és megvárni a naplementét, amikor a lenyűgöző híd és a kanyon sziklái aranyló színekben pompáznak.
  • TARIFA – Lendületes hangulatú város, amely fiatalok két közösségét is vonzza. Elhelyezkedése miatt olyan mikroklíma és erős szél uralkodik itt, amely messze földről csábítja ide a szörfösöket és a kite-osokat. Emellett – enyhe teleinek és kedvező árainak köszönhetően – a digitális nomádok egyik gyűjtőpontja is.
AMI MÉG ÉRDEKELHET