HOT DOG: DIFERIT, DAR FOARTE POPULAR

Deși patria hot dog-ului este America de Nord,a devenit cunoscut rapid în întreaga lume.

Fotó: Unsplash

Crenvurștii puși într-o chiflă sunt ușor de făcut, sunt foarte hrănitori, pot fi ținuți confortabil în mână și chiar sunt delicioși. Nu-i de mirare că hot dog-ul este popular în întreaga lume, iar în unele locuri găsim tipuri extrem de exotice.


COREEA DE SUD: CRENVURȘTI ÎN CARTOFI PRĂJIȚI

Viața de zi cu zi agitată a orașelor sud-coreene solicită un prânz rapid. Localnicii aleg adesea tokkebi, care poate fi achiziționat doar de la vânzători ambulanți și oferit pe bețișoare. Cârnatul este copt într-o crustă care – nu chiar în cel mai tradițional mod – conține și bucăți de cartofi prăjiți. Și acest street-food îndeplinește cerințele de bază: este ieftin, rapid, gustos și ușor de ținut în mână.

BRAZILIA: CRENVURȘT I CU DE TOATE

Hot dog ca ospăț princiar? Pentru această experiență gastronomică trebuie să călătorim până în Brazilia. Să ne imaginăm că la sfârșitul unei zile intregi de vizitare a obiectivelor turistice din Rio de Janeiro găsim o clădire cu următoarea inscripție: Completo hot dog, 1 dolar. Aici insă obținem mult mai mult decât cârnați într-o chiflă. Completo are carne tocată de vită, ardei, roșii, ceapă, porumb, mazăre, brânză, sfeclă rasă, slănină, coriandru și cartofi pai, iar totul este incununat cu un ou fiert de prepeliță. Nu îl puteți mânca decât cu ambele mâini și este indicat să vă fie foame inainte.

NORVEGIA: CRENVURȘTI ÎN PLĂCINTĂ

În loc de chiflă, norvegienii pun crenvurștii în plăcintă. Baza preparării gustării numite pølse med lompe este plăcinta subțire din aluat cu cartofi. Pentru locuitorii capitalei norvegiene, Oslo, acesta este cel mai ieftin și mai răspândit fast-food. Este foarte popular printre copii și adulți deopotrivă, nu poate lipsi de la nicio petrecere de copii. Hot dogul norvegian are și propria sărbătoare, ziua națională de pølse este sărbătorită pe 17 mai. Cea mai simplă variantă, care costă în jur de doi euro, vine cu muștar sau ketchup. Cine iubește varietatea, poate cere pølse cu slănină, chili, cașcaval ras sau salată de creveți.

TAIWAN: CRENVURȘTI ÎN ORE Z

Știm cu toții că în bucătăria asiatică, orezul poate fi inclus în orice meniu. Și în timpce hot dog-ul cu orez pare o combinație destul de ciudată, locuitorilor din Taiwan le place foarte mult. Să nu ne gândim la textura clasică a orezului, deoarece localnicii modelează orezul într-o formă de patiserie, așa că la prima vedere hot dog-ul taiwanez este imposibil de distins de cel tradițional. Este acoperit cu salată iceberg, usturoi, legume sărate și wasabi, pentru cei cărora le plac aromele picante.

ROMÂNIA: VARIETATE LA FRESH CORNER

Hot dog-ul reprezintă una dintre cele mai populare gustări rapide și în România. Disponibil în 170 de stații de alimentare MOL România, hot dog-ul Fresh Corner e o gustare potrivită pentru orice moment al zilei. Te așteaptă în stațiile MOL Fresh Corner într-o varietate largă. La cele trei sortimente– clasic (cu 94% carne de porc), cu paprika sau cu cașcaval – poți alege trei sosuri diferite – ketchup, muștar sau maioneză –dar în fiecare lună vei găsi și sosuri speciale, precum ketchup picant sau BBQ (barbeque). În plus, oferta conține două variante de hot dog: simplu și dublu (cu 2 crenvurști).

AMI MÉG ÉRDEKELHET