Adevăratul Pământ De Mijloc – „Stăpânul Inelelor” în Noua Zeelandă

Pare incredibil, dar au trecut deja 20 de ani de la premiera cinematografică a primului episod din „Stăpânul Inelelor". De atunci, locurile de filmare din Noua Zeelandă atrag fanii din întreaga lume.

Foto: Getty Images

Romanele „Stăpânul Inelelor" au deja aproape 70 de ani, iar prima parte a celei mai iconice prelucrări cinematografice a fost prezentată în 2001. „Frăţia Inelului" și cele două continuări, precum și filmul „Hobbitul" au fost filmate în mare parte în Noua Zeelandă.

Arhipeleagul binecuvântat cu peisaje verzi luxuriante este una din rarele ţări de pe Pământ unde natura este încă neatinsă în multe locuri, și datorită unei abordări ecologice foarte stricte și orientate spre viitor, nici nu este permis accesul civilizaţiei în aceste regiuni. În filme apar mai mult de 150 de locaţii diferite, personalul vizitând atât insula nordică, cât și cea sudică, și luând extrem de în serios protecţia florei locale - după filmări au încercat peste tot să restabilească cât mai mult starea iniţială a naturii.


Hobbiton

Foto: Unsplash

Matamata

Cea mai importantă și mai populară atracție este desigur Hobbiton, aflat în insulanordică, în apropiere de Matamata. Decorul original a fost modificat pentru a reda mieilor dealurile verzi, și reconstruit pentru filmările Hobbitului. Acestea au fost apoi lăsate la loc, și în jurul lor s-a construit un întreg parc tematic, pentru ca Hobbiton să fie accesibil oricărui fan.

Fundătura

Foto: Hobbiton Tours

Hanul Dragonului Verde

Hobbiton a fost realizat cu o detaliere impresionantă - printre dealurile Pământului de Mijloc se ascunde minuscula casă a fiecărui hobbit cunoscut, dintre care una, Fundătura (casa lui Bilbo și Frodo) poate fi vizitată și în interior. Nu departe de aici găsim copacul (artificial) la care a fost sărbătorită a 101-a aniversare a lui Bilbo, când Frodo a primit inelul, și putem descoperi și câteva grădini drăguțe și o moară pe apă. Iar la finalul turului putem să bem ceva la Hanul Dragonului Verde.

Pădurea Fangorn

Locuinţa Arborelui Bărbos este o pădure magică, imperiul copacilor aduși la viaţă, a enţilor. Fangorn (adică Pădurea Snowdon) se găsește în vârful sudic al ţării, în celebra regiune Fiordland, unde peisajul a fost format de fiorduri îngheţate. Scenele au fost filmate în jurul orașului Anau. O atracţie de neratat din Fiordland este gheţarul Franz Josef.

Mordor

Foto: Unsplash

Mount Ngauruhoe

Scenele din Mordor au fost găzduite de Parcul Național Tongariro, care și în realitate este o regiune atât de sinistră, încât l-ar încânta chiar şi pe Sauron. Zona este extrem de activă din punct de vedere vulcanic, excursioniștii fiind întâmpinați de sol carbonizat, formațiuni geologice ciudate și de aburi care șuieră din crăpături. Aici putem vedea și Muntele Destinului (Mount Ngauruhoe), unde a fost realizat, dar și distrus Unicul Inel.

Vâlceaua Despicată

În minunatul oraș al elfilor s-a creat Frăţia Inelului cu scopul de a distruge Unicul Inel. Clădirile temporare ale filmării nu se mai pot vizita, iar despre Parcul Regional Kaitoke ne putem imagina uşor că este locuit de elfi. Iar robusta poartă a Vâlcelei Despicate rezistă și astăzi.

Decoruri

Foto: Facebook

The Weta Cave

Majoritatea părţilor din film au fost înregistrate, desigur, în studio, la Wellington. Găsim aici și un muzeu numit Weta Cave cu costume, arme și alte recuzite originale din „Stăpânul Inelelor", iar în turul ghidat putem afla adevărate secrete din culise.


INFORMAŢII DE CĂLĂTORIE

Pentru ca nimeni să nu introducă specii care nu sunt native, nu putem lua cu noi anumite lucruri pe drum: de exemplu alimente, mai ales legume, fructe și carne. Tot ce poate avea noroi pe el (cum ar fi ghetele de drumeţie, roata valizei) trebuie să fie curat.

Video despre Hobbiton

www.youtube.com

Hobbiton™ Movie Set.
AMI MÉG ÉRDEKELHET