Stațiunile de schi în criza climatică – iată cum a început deja reprofilarea

Stațiunile de schi apelează la turismul de aventură pentru a se pregăti pentru un viitor mai cald.

Foto: Shutterstock

Perioada în care se poate schia se micșorează încet, dar constant – în medie cu 34 de zile mai puțin față de deceniile anterioare - iar orașele renumite pentru stațiunile de schi se află în alertă. Condițiile climatice din ce în ce mai imprevizibile și zăpada puțină fac ca planificarea unei excursii la schi să fie mai dificilă decât în trecut. Iar cum stațiunile nu se mai pot baza pe condițiile perfecte de iarnă pentru a genera profit, acestea caută atracții alternative pentru a atrage vizitatorii.

Foarte multe stațiuni de schi sunt deja forțate să se bazeze pe producerea artificială de zăpadă pentru a acoperi deficitul. 90% dintre pârtiile de schi din Italia, 70% din Austria și 53% din Elveția folosesc tunuri de zăpadă, relatează EuroNews. În timp ce destinațiile pentru vacanțele de iarnă se străduiesc să găsească modalități de a-și prelungi sezoanele, un interes reînnoit pentru turismul de aventură pare a fi o posibilă soluție. Date recente din Raportul Hilton 2024 Trends au arătat că 52% dintre călătorii din generația Millenial și generația Z identifică explorarea și "aventura" ca fiind principalele lor priorități în materie de călătorii. Pentru multe destinații de schi, aceasta pare a fi colacul de salvare de care au nevoie.

​Stațiunile de schi care au devenit destinații de vară

Foto: jungfrau.ch

Orașele renumite pentru schi care caută un exemplu bun pentru a-și diversifica ofertele nu trebuie să caute mai departe de Grindelwald, Elveția, o destinație care pare desprinsă direct din filmul "Sunetul muzicii". În timp ce Grindelwald este de mult timp faimos în Elveția ca oraș pentru schi, în ultimii ani a arătat o evoluție remarcabilă ca destinație populară de vară. O multitudine de activități în aer liber au plasat orașul în centrul unui nou boom al călătoriilor de aventură în Elveția.

Deasupra orașului, cerul este acum pictat cu pânzele colorate ale parapantelor, în timp ce cicliștii montani coboară pe traseele panoramice de pe pantele din jur. La vârful Grindelwald First, aflat în apropiere, poți încerca tiroliene și căruțe montane fără motor, care te trimit să cobori pantele la viteze impresionante, propulsate doar de gravitație. Drumeții pot alege dintr-o varietate de trasee diferite.

Foto: Facebook

Proprietarii de cabane de schi consideră, de asemenea, că scurtarea sezonului reprezintă o provocare. În Morzine, în Alpii francezi, compania de cabane de lux Alikats se adaptează, oferind sejururi de odihnă în afara sezonului. Primăvara, vara și toamna, vizitatorii pot participa la activități de wellness și dezvoltare personală. Oaspeții se relaxează în împrejurimile alpine prin drumeții, căutând fructe de pădure sau printr-un înot revigorant în lacuri. Renumita stațiune de schi Verbier din Elveția se orientează, de asemenea, către activități fără zăpadă. Poți face plimbări în natură cu un ghid, te poți înscrie la un curs de gătit sau poți închiria o bicicletă electronică pentru a explora munții.

​Care este viitorul stațiunilor de schi din Europa?

Foto: jungfrau.ch

În Grindelwald, rebranduirea turismului de aventură pe tot parcursul anului a fost un avantaj pentru întreaga regiune.

Creșterea zonei a permis și mai multe investiții în trenuri pentru a conecta orașele montane cu restul țării. Noua telecabină ultramodernă Eiger Express, inaugurată la sfârșitul anului 2020, îi transportă pe vizitatori de la terminalul Grindelwald la cea mai înaltă gară din Europa, Jungfraujoch. Acesta este acum unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din Elveția, oferind priveliști extinse ale celui mai lung ghețar din Europa. Rămâne de văzut dacă sezonul de schi 2023-2024 va oferi condiții mai bune decât cele de care s-au bucurat schiorii în ultimii ani. Cu toate acestea, țările alpine trebuie să se pregătească pentru inevitabil: este timpul să găsească modalități creative de a-și prelungi sezonul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET