Mai multe stațiuni de schi din Europa închise în timpul celui mai călduros februarie din istorie

Chiar și tunurile de zăpadă au încetat să mai funcționeze din cauza temperaturilor ridicate. Dar cât mai ar putea dura "marea topire" în stațiunile de schi europene?

Foto: Shutterstock


Schiorii din întreaga Europă ajung în stațiunile de schi pentru a găsi un nivel de zăpadă scăzut din punct de vedere istoric, după o iarnă excepțional de blândă. Conform EuroNews, imagini dureroase din stațiuni precum Franța, Austria și Bosnia arată zone imense de munte aproape complet pustii. Este un contrast izbitor față de felul în care arată de obicei la jumătatea sau la sfârșitul lunii februarie, adică sezonul de vârf pentru sporturile de iarnă.

  • În populara stațiune franceză Saint-Colomban-des-Villards, din Alpi, teleschiurile s-au oprit complet. Acest lucru se datorează lipsei semnificative de zăpadă, ca urmare a temperaturilor care au urcat până la 13°C.
  • Mai la sud, stațiunea de schi Artouste din Pirineii Atlantici se confruntă cu o situație similară. Când cauți pe internet destinația, ți se va spune că este "temporar închisă". Rapoartele locale spun că mașinile de amenajare a pistelor sunt aliniate pe un câmp lângă teleschiuri, de asemenea nemișcate pentru o perioadă nedeterminată.
  • În Austria, zona de schi tiroleză Muttereralm a fost forțată să se închidă, potrivit Kronen Zeitung, cel mai mare ziar al țării. Renumită pentru priveliștea sa asupra orașului Innsbruck și a lanțului muntos Karwendel, site-ul stațiunii spune că aceasta este închisă pe termen nelimitat.
  • În acest an, ar trebui să sărbătorească 40 de ani de când Sarajevo a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă. În schimb, Cupa Europeană de Schi Feminin Super G, care urma să aibă loc la Bjelasnica, a fost anulată din cauza lipsei de zăpadă.

Foto: Facebook

Nu doar teleschiurile sunt scoase din funcțiune în mai multe stațiuni - ci și tunurile de zăpadă.

Acestea au rolul de a umple pistele cu zăpadă artificială, dar eficiența lor depinde și de temperatură. La începutul lunii februarie, la Terminillo, în Munții Apenini din Italia, tunurile au fost oprite după ce a devenit prea cald pentru a mai funcționa. Stațiunea este una dintre favoritele schiorilor din Roma și, de obicei, nu are probleme cu zăpada, având în vedere că se află la o înălțime de 2.217 metri. De asemenea, în Elveția, stațiunea Leysin și-a văzut tunurile inactive în zilele deosebit de călduroase - un lucru rar întâlnit în renumita națiune înzăpezită.

​Cât ar putea dura "marea topire" în stațiunile de schi europene?

Foto: Facebook

Lipsa zăpezii în Europa vine în contextul în care oamenii de știință au anunțat că a fost cea mai călduroasă primă săptămână din februarie înregistrată vreodată. Luna este acum pe cale să devină cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, iar oamenii de știință din domeniul climei avertizează că planeta se încălzește într-un ritm "accelerat". Criza climatică ar putea pune capăt pârtiilor de schi în viitorul apropiat - dar nu doar problemele provocate de om cauzează așa-numita "mare topire". În prezent, planeta se află în mijlocul unui fenomen El Niño - un fenomen în Oceanul Pacific în care schimbările de presiune determină apa caldă să curgă spre est, aducând cu ea căldură excesivă. Acest fenomen are loc în mod natural, destul de regulat, și este adesea urmat de un fenomen El Nina care, în schimb, are un efect de răcire globală. Schiorii vor spera ca El Nina să sosească în curând pentru a contracara imaginea dezolantă care se conturează în unele dintre stațiunile preferate ale Europei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET