Preparate de street food din Europa

În majoritatea țărilor europene găsim o gustare tradițională stradală.

Hamburgerul și hot dog-ul sunt feluri iconice pentru America. Dar pentru Europa? Am fost curioși care este răspunsul la întrebare, așadar am adunat la un loc cele mai emblematice mâncăruri stradale de pe bătrânul continent. Să pornim în călătoria gurmandă!

Unul dintre elementele importante ale călătoriilor prin lume este să cunoaștem mâncarea locală, deoarece astfel ne putem face o imagine completă despre orașe, regiuni, oameni și obiceiuri. Deși mâncarea stradală este la modă doar de câțiva ani, putem fi siguri că în majoritatea țărilor europene vom găsi o gustare tradițională pe care să o mâncăm pe stradă, fără să pierdem niciun minut din timpul destinat descoperirii locurilor.

Portugalia: cachorrinhos

Foto: Cervejaria Gazela


Sandvișul tăiat în bucățele este o mâncare tradițională pe străzile din Porto. În bagheta cu coajă subțire se pune o felie de cârnat prăjit din partea locului, alheira, uns cu un sos condimentat, apoi prăjit pe grătar încins până devine crocant. Se taie bucățele și se servește cu cartofi prăjiți.

Aici să guști:Cervejaria Gazela, Porto

Sicilia: arancini

Foto: 123rf


Găluștele de orez au fost inventate inițial pentru reutilizarea risotto-ului a doua zi, ele fiind inevitabile pe străzile din sudul Italiei și în special în Sicilia. Ca umplutură adesea este folosită friptura de carne cu legume, dar și mozzarella sau șuncă. Și versiunile vegetale sunt destul de frecvente. Mâncați-le întotdeauna proaspete!

Aici să guști:Enomis, Palermo

Polonia: obwarzanek krakowski

Foto: 123rf


Această gustare în formă de baghetă este specifică Cracoviei. Ea poate fi consumată ca atare, înmuiată în creme de legume dar și ca un sandviș spectaculos. Aluatul dulce, rotund împletit este fiert înainte de coacere, de unde și numele său (obwarzac – adică pre-gătit).

Aici să guști:2 Okna Cafe, Cracovia

Turcia: ıslak burger

Foto: 123rf


Burgerul umed (İslak), format din carne de vită suculentă și chiflă, este o captură stradală de nerefuzat într-o călătorie la Istanbul. Odată ce sandvișul este asamblat, este înmuiat într-un sos picant de roșii cu usturoi și apoi ținut la aburi. Nu așteptați, mâncați imediat!

Aici să guști: Kizilkayalar, Istanbul

Germania: currywurst

Foto: 123rf


Mâncarea stradală iconică din Berlin este formată din cârnați de porc gătiți la aburi și apoi prăjiți, însoțiți de ketchup cu curry. Garnitura: de obicei cartofi prăjiți. Delicatesa picantă a devenit mâncarea stradală favorită a muncitorilor berlinezi după cel de-al doilea război mondial. În zilele noastre, se vând la Berlin 70 de milioane de porții pe an.

Aici să guști:Curry61, Berlin

Croaţia: burek

Foto: Getty Images


Originar din Turcia, se regăsește în toată regiunea balcanică în diverse forme și cu umplutură variată. Snack-ul stradal ce are la bază aluat de foietaj este favoritul croaților, de obicei cu umplutură de carne, brânză sau cartofi – rulat sau în formă de plăcintă feliată.

Aici să guști:Burek, Zagreb

Cipru: lokmades

Foto: Facebook


Loukoumades înseamnă la greci firimituri. Minigogoșelele sunt crocante la exterior, moi la interior și sunt răspândite și în Cipru unde, spre deosebire de Grecia, nu sunt consumate cu miere, scorțișoară și nuci, ci simplu, cu sirop de zahăr.

Aici să guști:Panikkos Loukoumades, Protaras

Spania: churros

Foto: 123rf


Originea acestui produs de patiserie este în continuare contestată. Fie au adus rețeta marinarii portughezi din China, fie ciobanii spanioli l-au inventat pentru a înlocui produsele de patiserie proaspete. Indiferent de adevăr, aluatul crocant învelit în zahăr cu scorțișoară a devenit acum cel mai cunoscut desert din Spania, fiind consumat la micul dejun scufundat în ciocolată fierbinte.

Aici să guști:Xurreria J. Argilés, Barcelona

Olanda: poffertjes

Foto: 123rf


Fiecare nație are propria sa variație de clătite: olandezii jură că varianta mică, spumoasă, coaptă într-o formă specială este cea autentică. Se servește în mod tradițional cu unt topit și mult zahăr pudră, dar în zilele noastre se găsește cu foarte multe arome. Cu toate acestea, pentru prima dată, merită să încercați această variantă simplă!

Aici să guști:Albert Cuyp Markt, Amsterdam

Suedia: halv special

Foto: Instagram


Este hot dog-ul suedez, acoperit cu piure de cartofi. Denumirea (halv – jumătate) denotă faptul că în aluat este un cârnat, iar „halv special" promite doi cârnați: unul fiert, unul prăjit. O altă ciudățenie a mâncării este că suedezii o consumă cu băutură cu cacao, denumită Pucko.

Aici să guști:Korv kiosk, Göteborg

AMI MÉG ÉRDEKELHET