Hamburgerul și hot dog-ul sunt feluri iconice pentru America. Dar pentru Europa? Am fost curioși care este răspunsul la întrebare, așadar am adunat la un loc cele mai emblematice mâncăruri stradale de pe bătrânul continent. Să pornim în călătoria gurmandă!
Unul dintre elementele importante ale călătoriilor prin lume este să cunoaștem mâncarea locală, deoarece astfel ne putem face o imagine completă despre orașe, regiuni, oameni și obiceiuri. Deși mâncarea stradală este la modă doar de câțiva ani, putem fi siguri că în majoritatea țărilor europene vom găsi o gustare tradițională pe care să o mâncăm pe stradă, fără să pierdem niciun minut din timpul destinat descoperirii locurilor.
Portugalia: cachorrinhos Foto: Cervejaria Gazela
Sandvișul tăiat în bucățele este o mâncare tradițională pe străzile din Porto . În bagheta cu coajă subțire se pune o felie de cârnat prăjit din partea locului, alheira, uns cu un sos condimentat, apoi prăjit pe grătar încins până devine crocant. Se taie bucățele și se servește cu cartofi prăjiți.
Aici să guști: Cervejaria Gazela , Porto
▲ Sicilia: arancini Foto: 123rf
Găluștele de orez au fost inventate inițial pentru reutilizarea risotto-ului a doua zi, ele fiind inevitabile pe străzile din sudul Italiei și în special în Sicilia . Ca umplutură adesea este folosită friptura de carne cu legume, dar și mozzarella sau șuncă. Și versiunile vegetale sunt destul de frecvente. Mâncați-le întotdeauna proaspete!
Aici să guști: Enomis , Palermo
▲ Polonia: obwarzanek krakowski Foto: 123rf
Această gustare în formă de baghetă este specifică Cracoviei . Ea poate fi consumată ca atare, înmuiată în creme de legume dar și ca un sandviș spectaculos. Aluatul dulce, rotund împletit este fiert înainte de coacere, de unde și numele său (obwarzac – adică pre-gătit).
Aici să guști: 2 Okna Cafe , Cracovia
▲ Turcia: ıslak burger Foto: 123rf
Burgerul umed (İslak), format din carne de vită suculentă și chiflă, este o captură stradală de nerefuzat într-o călătorie la Istanbul . Odată ce sandvișul este asamblat, este înmuiat într-un sos picant de roșii cu usturoi și apoi ținut la aburi. Nu așteptați, mâncați imediat!
Aici să guști : Kizilkayalar , Istanbul
▲ Germania: currywurst Foto: 123rf
Mâncarea stradală iconică din Berlin este formată din cârnați de porc gătiți la aburi și apoi prăjiți, însoțiți de ketchup cu curry. Garnitura: de obicei cartofi prăjiți. Delicatesa picantă a devenit mâncarea stradală favorită a muncitorilor berlinezi după cel de-al doilea război mondial. În zilele noastre, se vând la Berlin 70 de milioane de porții pe an.
Aici să guști: Curry61 , Berlin
▲ Croaţia: burek Foto: Getty Images
Originar din Turcia, se regăsește în toată regiunea balcanică în diverse forme și cu umplutură variată. Snack-ul stradal ce are la bază aluat de foietaj este favoritul croaților, de obicei cu umplutură de carne, brânză sau cartofi – rulat sau în formă de plăcintă feliată.
Aici să guști: Burek , Zagreb
▲ Cipru: lokmades Foto: Facebook
Loukoumades înseamnă la greci firimituri. Minigogoșelele sunt crocante la exterior, moi la interior și sunt răspândite și în Cipru unde, spre deosebire de Grecia, nu sunt consumate cu miere, scorțișoară și nuci, ci simplu, cu sirop de zahăr.
Aici să guști: Panikkos Loukoumades , Protaras
▲ Spania: churros Foto: 123rf
Originea acestui produs de patiserie este în continuare contestată. Fie au adus rețeta marinarii portughezi din China, fie ciobanii spanioli l-au inventat pentru a înlocui produsele de patiserie proaspete. Indiferent de adevăr, aluatul crocant învelit în zahăr cu scorțișoară a devenit acum cel mai cunoscut desert din Spania, fiind consumat la micul dejun scufundat în ciocolată fierbinte.
Aici să guști: Xurreria J. Argilés, Barcelona
▲ Olanda: poffertjes Foto: 123rf
Fiecare nație are propria sa variație de clătite : olandezii jură că varianta mică, spumoasă, coaptă într-o formă specială este cea autentică. Se servește în mod tradițional cu unt topit și mult zahăr pudră, dar în zilele noastre se găsește cu foarte multe arome. Cu toate acestea, pentru prima dată, merită să încercați această variantă simplă!
Aici să guști: Albert Cuyp Markt , Amsterdam
▲ Suedia: halv special Foto: Instagram
Este hot dog-ul suedez , acoperit cu piure de cartofi. Denumirea (halv – jumătate) denotă faptul că în aluat este un cârnat, iar „halv special" promite doi cârnați: unul fiert, unul prăjit. O altă ciudățenie a mâncării este că suedezii o consumă cu băutură cu cacao, denumită Pucko.
Aici să guști: Korv kiosk, Göteborg
▲