Simbolul fabricii de vise – inscripţia Hollywood împlinește 100 de ani

Inscripţia care a costat 21.000 de dolari trebuia iniţial să rămână doar 18 luni pe versantul muntelui.

Foto: Shutterstock


A început ca o ingenioasă reclamă imobiliară, iar la scurt timp după construcţie, inscripţia Hollywood din Los Angeles a devenit un simbol complex. Pe lângă industria cinematografică americană, cultul celebrităţii și glamour, literele emblematice simbolizează și visele neîmplinite. Literele inscripţiei plasate la o înălţime de 491 de metri au o lăţime de 9,1 metri, iar înălţimea lor depășește 15 metri.

Foto: Shutterstock

Până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, locuitorii regiunii au fost în general membrii tribului indigen gabrielino. În 1887, Harvey H. Wilcox și soţia sa, Daeida, au cumpărat aici o proprietate, iar la începutul anilor 1900 au început să-și parceleze terenul.

Așezarea s-a transformat rapid într-un oraș mic, care a fost numit Hollywood de către familia Wilcox.

Primele studiouri de film au fost construite în 1907 în regiunea cu caracteristici perfecte pentru producţia de filme, iar din anii 1910, Statele Unite erau deja acaparate de lumea cinematografiei.

În 1923, Hollywoodul nu mai era doar un simplu oraș, ci simbolul unei industrii și al unui mod de viaţă. De acest lucru a profitat investitorul Harry Chandler, care dorea să promoveze proprietăţile din zonă cu inscripţia Hollywoodland ridicată pe versantul dealului – aceasta s-a transformat în câţiva ani într-un simbol spectaculos. La început însă autorităţile nu s-au ocupat serios de întreţinerea construcţiei, iar apoi, în anii 1940, îngrijitorul oficial al inscripţiei a deteriorat litera H cu mașina sa. În timpul reparaţiilor, s-a decis că nu mai este nevoie de „land” la sfârșitul cuvântului, partea aceasta fiind eliminată.

Foto: Unsplash

În următoarele decenii, starea literelor a continuat să se deterioreze până când, în 1978, acestea au trebuit să fie complet reconstruite. Pentru ca acest lucru să nu se mai repete, în prezent o organizaţie non-profit este responsabilă de inscripţie, iar cei nouă membri ai săi operează și website-ul asociat, care prezintă semnificaţia istorică a construcţiei. Ei supraveghează și procesul de renovare care a început anul trecut, cu prilejul centenarului inscripţiei din 2023. Pe lângă faptul că promovează semnificaţia istorică a construcţiei și este responsabilă pentru întreţinerea acesteia, organizaţia care se ocupă de inscripţie s-a asigurat ca oricine să poată vedea literele prin intermediul unei camere web. Astfel putem urmări în direct și lucrările de renovare pe site-ul hollywoodsign.org.

Foto: Shutterstock

Urcatul pe litere și deteriorarea lor este strict interzisă, însă de-a lungul anilor s-a întâmplat ca inscripţia originală să fie modificată – fie sub titlul unui proiect de artă, fie doar pentru distracţie. Într-o noapte de Revelion – pentru a sărbători legalizarea marijuanei – autori necunoscuţi au schimbat inscripţia în Hollyweed. Cu o altă ocazie, în onoarea vizitei papei Ioan Paul al II-lea, a devenit Holywood.

Hollywood-ul nu este doar un simbol al viselor realizate, ci și al celor pierdute, așa că nu-i de mirare că și o tragedie este asociată cu inscripţia. Pe 16 septembrie 1932 o actriţă de 24 de ani, Peg Entwistle, s-a aruncat de pe litera H pentru că a crezut că s-a încheiat cariera ei cinematografică. Povestea ei tristă a fost ulterior redată de mai multe filme și seriale.

​PARCUL GRIFFITH

Foto: Shutterstock

Întins pe o suprafaţă de 4.310 de hectare pe marginea estică a Munţilor Santa Monica din California, Griffith Park găzduiește inscripţia Hollywood și multe alte repere. Aici se găsește grădina zoologică din Los Angeles și Muzeul Autry al Vestului American, care povestește istoria cuprinzătoare a Occidentului american. În parc se află și renumitul Observator Griffith, care de la inaugurarea sa din 1935, reprezintă una dintre cele mai cunoscute atracţii ale orașului. Clădirea în stil Art Deco apare în nenumărate filme, iar cupola sa oferă o priveliște de neegalat nu numai asupra stelelor, ci și asupra orașului. Fauna naturală din Parcul Griffith este, de asemenea, extrem de bogată, găzduind peste 200 de specii de păsări, 50 de tipuri de fluturi și 40 de specii de mamifere.

AMI MÉG ÉRDEKELHET