Bucătărie mondială: 5 supe cu pâine din Italia și Iberia

Delicii deosebite, consistente, care pot fi preparate ieftin și rapid.

Foto: Flickr

Este cel mai bun mod de a folosi resturile de pâine veche și uscată, iar fiecare o poate face după propriul gust. Iată cele mai bune supe cu pâine din regiunea mediteraneană!

Spania – Sopa de Ajo 

Foto: Pixnio

Supă tradițională de usturoi spaniolă. Se taie un usturoi în bucăți și se călește în ulei de măsline și boia de ardei afumată, apoi se toarnă peste orice bulion sau supă. La servire, se adaugă crutoane și pătrunjel, iar dacă dorim o supă mai sățioasă, se servește cu un ou poșat și felii de pâine în plus.

Portugalia – Açorda

Foto: Shutterstock

Este de obicei o supă groasă cu pâine, cunoscută în toată țara în diferite versiuni. Avem nevoie de o varietate de ierburi verzi, usturoi tocat, ulei de măsline și apă clocotită, cuburi sau felii de pâine și ouă poșate. Peste pâine se tornă restul ingredientelor, apoi se pune deasupra un ou poșat sau fiert. În versiunile de pe coastă, crutoanele sunt așezate deasupra unei supe de pește și sunt consumate când pâinea s-a înmuiat și a absorbit lichid.

Italia – Ribollita

Foto: Shutterstock

O mâncare toscană pe care fiecare familie o pregătește după o rețetă diferită. Ribollita este un fel de mâncare tipic de iarnă care se mănâncă a doua zi, refiert (și denumirea înseamnă reîncălzită). Ingredientele sale principale sunt resturile de pâine veche, fasole cannellini și legume de sezon, cum ar fi varză creață, ceapă, morcovi și varză, dar uneori în supă se adaugă roșii conservate. Legumele se gătesc împreună și, când sunt fierte, se poate adăuga busuiocul, oregano-ul și pâinea uscată.

Spania – Porra antequerana

Foto: Shutterstock

Gazpacho este primul lucru la care ne gândim când vine vorba de supele de roșii spaniole, deși există și o variantă mult mai sățioasă și mai groasă, originară din Malaga. Porra antequerana este îmbogățită cu pâine și servită apoi cu ou fiert și șuncă serrano. Dacă vrem să o preparăm pentru două persoane, vom avea nevoie de următoarele: 3 roșii, 1 ardei gras, 1 lingură de oțet de mere, 1 cățel de usturoi, 1 felie groasă de pâine, sare, puțin ulei de măsline, 2 ouă fierte sau 2 felii de șuncă serrano, tăiate în cuburi. Cu excepția șuncii și a ouălor, să amestecăm totul într-un blender și gata!

La servire, se pune deasupra șunca și oul.

Italia – Pappa al Pomodoro

Foto: Shutterstock

Provine tot din Toscana și are nevoie doar de piure de roșii (passata), usturoi, ulei de măsline, busuioc, sare, piper și pâine prăjită. Se fierb roșiile împreună cu condimentele, se gătesc câteva minute, apoi felul de mâncare se servește rece sau cald, cu pâine prăjită. Se consumă când pâinea a absorbit bine lichidul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET