Szálloda a sziklákban – nagyszabású fejlesztések a szaúd-arábiai sivatagban

A The Red Sea Development Company (TRSDC) bemutatta a Desert Rock nevű, elképesztő hegyvidéki üdülőhely első szállodájának terveit.

Az Oppenheim Architecture tervezte hotel a Desert Rocknevűambiciózus és példátlan ökoturisztikai fejlesztés része Szaúd-Arábiában, amely 2030-ra 28 500 négyzetkilométert foglal majd el szigeteken, tengerparton, sivatagban, hegyekben és vulkáni területeken.

Illusztráció: The Red Sea Development Company

A vendégek a hegyek között található rejtett völgyön keresztül jutnak majd be a TRSDC (a még grandiózusabb, The Red Sea nevű projekt mögött is álló fejlesztő) leendő új szállodájába, amely 48 villát és 12 szobást fő hotelépületet foglal magába.

A tektonikus tájban eltűnő épületek a régióban egykor élt nabateusok ősi civilizációjának modern értelmezései. A belső és külső terek repedések és barlangok belsejében vagy árnyékos lejtőkön találhatók. A nappal a tájba olvadó diszkrét helyiségek éjszaka apró fénypontokként ragyognak a hegységben. Az üdülőhelyre vezető utak többségét a dombok vagy hegyek mögé rejtik, csökkentve a zaj- és fényszennyezést is.

Illusztráció: The Red Sea Development Company

A Desert Rock projekthez tartozó szálloda tervezésekor fontos szempont volt a legmagasabb szintű LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítést elérése. Az épületeket úgy tervezték, hogy csökkentsék az energiafogyasztást és regenerálják az őshonos növényvilágot, az összegyűjtött esővizet például még több zöldövezet létrehozására használják majd. Ezzel párhuzamosan, a legtöbb építőanyagot újrahasznosítják.

Illusztráció: The Red Sea Development Company

A Desert Rock építése már elkezdődött, a fejlesztők úgy számolnak, hogy 2022 végén nyithatják meg az első szállodákat és fogadhatják az első vendégeket. A 2023-ig tartó első szakaszban 16 különböző hotel készül el (köztük az Oppenheim Architecture sziklaszállója is). A 2030-as végső átadáskor a projekt összesen 50 üdülőhelyet foglal majd magába, amelyek akár 8000 szállodai szobát és több mint 1000 lakóingatlant kínálnak majd 22 szigeten és hat szárazföldi területen, de lesznek luxusjacht-kikötők, golfpályák, szórakozóhelyek, szabadidős létesítmények és egy nemzetközi repülőtér is.

Desert Rock – videó

www.youtube.com

Desert Rock Designs
AMI MÉG ÉRDEKELHET